Categories
Artikkelit

Paukkulan jäteaseman lähtökahvit

Maakunnallinen jätehuolto ajoi alas kylien toimivat järjestelmät. Savitaipaleen Paukkula oli menettää jopa kuivajätekonttinsa.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Talkookahvit höyryävät viimeistä kertaa Paukkulan jäteasemalla Savitaipaleella. Kyläyhdistyksen entinen rahasampo puretaan maan tasalle marraskuun loppuun mennessä.

-Vuonna 1991 parikymmentä miestä teki tämän ihan repäisemällä. Luulimme tekevämme tuhatvuotista rakennusta, mutta maailma muuttuu, Eero Kaasalainen toteaa.

Kaksi vuosikymmentä sitten useat muutkin Savitaipaleen kylät suunnittelivat omia jäteasemiaan. Kunta tuki hankkeita myöntämällä avustuksia rakentajille.

-Kunta avusti kattopelleissä ja betoneissa, kaikki muu hankittiin talkoilla.

Metsän ympäröimä Paukkulan jäteasema palveli viiden Savitaipaleen lounaisen kylän asukkaita. Alussa into oli kovaa ja toiminta haluttiin pistää kunnolla pyörimään. Jätteiden lajittelun lisäksi harrastettiin kierrätystä.

-Kierrätykseen sai tuoda kaikenlaista tavaraa. Maatalouskoneista ja vastaavista laitettiin lappu ilmoitustaululle.

Kesämökeille ulotettu pullonkeräys osoittautui suureksi menestykseksi. Yhtenä kesänä Lennuksen tienoon mökeiltä kerättiin 3?600 pulloa.

-Pullot pakattiin Laarin Eeron avolavadatsuniin ja vietiin kauppaan. Ei siinä joustaneet enää Datsunin jouset, mutta kerätyillä rahoilla kyläyhdistys toimi monta vuotta.

Kaatopaikkajätteen haki paikallinen jätteenkuljetusyhtiö ja yhdistys maksoi laskut. Kaasalaisen mukaan rahaa jäi vielä tähteeksikin.

TOIMINTA alkoi hyytyä heti kun kunta otti jätehuollon vastuulleen. Kukaan ei enää pitänyt jäteasemaa järjestyksessä ja ihmisiä ärsytti liika holhous.

-Samaan aikaan väki väheni, ja monta entistä aktivistia siirtyi Hulkonkankaan hautuusmaahan.

Mahdollisuuksia kannattavan toiminnan ylläpitoon olisi Kaasalaisen mielestä ollut, mutta kukaan ei pannut rikkaa ristiin asian hyväksi. Viimeiset puolitoista vuotta asema on ollut tyhjillään ovet kiinni ruuvattuna.

-Kun ihmiset olivat kerran tänne oppineet, rojua tuotiin vanhasta muistista.

Etelä-Karjalan jätehuoltoyhtiö aikoi lopettaa koko jätepisteen, mutta kyläläiset saivat puhuttua itselleen yhden kuivajätekontin. Kaikki kierrätyskelpoinen jäte pitää kuljettaa kymmenen kilometrin päähän Heituinlahteen.

Jätehuollon kallistumisen ja palvelutason heikkenemisen lisäksi ihmisten motivaatio lajitteluun on laskenut. Kaasalaisen havaintojen mukaan sekajätteen joukkoon menee taas pulloja, metallia ja vanhoja matkaradioita.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Hyvin toimineen jäteaseman alasajo harmittaa Eero Kaasalaista. Lajittelu toimi paremmin, kun ihmisten motivaatio oli korkealla.

Talkootyön jälki kesti Paukkulassa 21 vuoden ajan.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen