Ruokolahti kysyy valmiutta kuntaliitokseen

Ruokolahden kunnanhallitus pohtii tänään esiselvitystä kuntayhteistyön tiivistämisestä. Imatra ei ole aloitteellinen, mutta ei vastusta esiselvitystä.

RUOKOLAHTI. Ruokolahden kunnanhallitus joutuu tänään ottamaan kantaa kunnan itsenäisyyden tulevista suuntaviivoista.

Kunnanhallituksessa on esillä esiselvityksen tekeminen kuntayhteistyön syventämisestä ja kuntaliitoksista Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan alueella.

Kunnanjohtaja Antti Pätilä ehdottaa kunnanhallitukselle, että Ruokolahti toteuttaa esiselvityksen kuntayhteistyön syventämisestä. Edellytyksenä on, että Imatran kaupunki hyväksyy myös esiselvitysesityksen ja osallistuu hankkeen rahoitukseen.

Valtion tämän vuoden talousarviossa on määräraha, jolta voidaan myöntää avustusta kuntien yhdistymiseen liittyvien esiselvitysten teosta. Avustusta on haettava marraskuun puoliväliin mennessä, avustuspäätöksen tekee valtiovarainministeriö.

KUNTARAKENTEITA pohtinut työryhmä esitti viime talvena Etelä-Karjalaan yhden kunnan mallia. Kuntien lausunnoissa yhden suurkunnan malli teilattiin lähes yksimielisesti. Etelä-Karjalan maaseutukuntien vahvimpana tavoitteena oli lausuntojen mukaan itsenäisenä jatkaminen.

Kannatusta sai tai ainakin tulevaisuuden yhtenä visiona nähtiin yhdistymiskehitys, joka johtaa kahden kunnan malliin. Maakunnan eteläosaan muodostuisi Lappeenrannan kaupungin ympärille muodostuva kunta ja pohjoisosaan vastaavasti omansa.

IMATRAN seutukuntaan kuuluvilla kunnilla Imatralla, Ruokolahdella, Rautjärvellä ja Parikkalalla on jo nykyisin vahvaa ja kiinteää yhteistyötä. Maakunnan pohjoisilla kunnilla on muun muassa yhteistyöelimenä seutuparlamentti ja seututyön valiokunta.

Pätilän mielestä olisi luontevaa selvittää, millä tavoin kuntayhteistyötä on tarpeen ja järkevää tiivistää ja onko yhteistyön tiivistäminen enää mielekästä ilman kuntaliitoksia.

Imatran kaupunginjohtajan Pertti Lintusen mukaan Imatra lähtee esiselvitykseen, jos muilta kunnilta ja ennen kaikkea Ruokolahdelta tulee hankkeeseen vihreä valo. Imatran kaupunginhallitus käsittelee asiaa tarvittaessa ensi viikon tiistaina.

Rautjärvi ottaa asiaan kantaa kunnanhallituksessa ensi viikon maanantaina. Kunnanjohtaja Harri Anttila puoltaa esiselvityksen tekemistä. Samoilla linjoilla on myös Lintunen.

– Emme ole olleet kuntaliitosasiassa tai yhteistyön tiivistämisessä aktiivisia. Aloitteen on tultava muualta. Toisaalta on lähes varmaa, että valtioneuvosto päättänee pian kuntarakenneuudistuksen jatkotoimista. Tässä mielessä olisi hyvä, että meillä olisi valmiina jo jotain kättä pidempää, kun kuntaratas seuraavan kerran pyörähtää, Lintunen sanoo.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen