Vuokralaiset pois Ikean alta

Kaupunki ostaa Ikean tontilla olevat vuokralaiset ulos viidellä miljoonalla eurolla. Ikealta saatava kauppahinta menee kokonaan tontin valmisteluun.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Alueella toimivien yritysten siirto muualle on suurin kustannus, kun Lappeenrannan kaupunki valmistelee Ikealle tonttia Mustolassa.

Kaikkiaan tontin valmisteluun rakennuskuntoon menee lähes kymmenen miljoonaa euroa. Tästä puolet menee siihen, että alueen neljällä tontilla toimivat yritykset ostetaan alueelta ulos.

Tekninen johtaja Jussi Salo kertoo, että kyse on vasta alustavasta kustannusarviosta, sillä neuvottelut ovat osittain kesken eikä kaupungin budjetissa ole ostoon vielä määrärahaa.

Mustolassa Kuutostien ja Nuijamaan tien liittymän kupeessa olevan alueen omistaa Lappeenrannan kaupunki. Alueella toimii vuokratonteilla kolme yritystä, jotka omistavat omat rakennuksensa. Lisäksi alueella on kaupungin Yritystila-yhtiön omistama tontti, jolla toimii rekkapesula.

Jussi Salon mukaan neuvottelut kolmen kaupungin tontin osalta ovat edenneet hyvin. Kahden osalta neuvottelut ovat käytännössä valmiit, yhden osalta yksityiskohtia vielä hiotaan.

Rekkapesulan tontin osto kaupungille tapahtuu kaupunkikonsernin sisäisenä järjestelynä. Asiaa helpottaa se, että myös tontilla oleva rakennus on Yritystilan omistuksessa.

Reissumiehenkatu 6:ssa toimivan Vinpak Oy:n toimitusjohtaja Jukka Virelä sanoo neuvottelujen kaupungin kanssa sujuneen hyvin. Sopimus on allekirjoituksia vaille valmis.

Yhtiöllä on Virelän mukaan vuosi aikaa etsiä itselleen uusia tiloja. Kaupungilta löytyisi yhtiölle uusi tontti, mutta Vinpak vielä miettii omia ratkaisujaan.

Kaupungin kanssa löytyneen sovun rahallista arvo Virelä ei halua kertoa.

Kaupunki ja Ikea tiedottivat torstaina yhtiön sijoittumisesta Lappeenrantaan. Mustolaan noin 21 hehtaarin alueelle tuleva Ikea maksaa maista kaupungille 9,9 miljoonan euron kauppahinnan.

Kaupungille tontin myynti ei kuitenkaan ole varsinaista bisnestä, sillä saman verran menee alueen valmisteluun rakennuskuntoon.

Alueen tie- ja katujärjestelyihin kaupunki arvioi kuluvan vielä reilut kolme miljoonaa euroa.

Tästä osa menee Kuutostien ja Nuijamaantien eritasoliittymän parantamiseen. Liittymän ensimmäinen vaihe on jo toteutettu, ja toisessa vaiheessa on tarkoitus vielä rakentaa liittymän läntinen ramppi. Varsinaiset rakennustyöt aloitettaneen noin vuoden päästä.

Rahaa menee myös Läntisen Kanavatien parantamiseen Pienpällinkadulta aina Mustolan eritasoliittymän Sulkutien kiertoliittymälle.

Alueen läpi kulkee Fingridin sähkölinja. Korkeajännitelinjan paikka joudutaan muuttamaan, ja sen kustannus on noin miljoona euroa. Työt on tarkoitus tehdä ensi kesänä.

Alueella on aiemmin toiminut Lauritsalan kaatopaikka. Maan puhdistuksen kustannuksiksi kaupunki arvioi 400 000 euroa.

Megaluokan ostosparatiisi

Lappeenrannan kaupunki on neuvotellut yhteistyösopimuksen Ikean sisustustavaratalon ja Ikano-kauppakeskuksen tulosta Mustolaan Kuutostien ja Nuijamaantien risteysalueelle.

Kaupunginhallitus käsittelee sopimusta maanantaina.

Tontille tulisi myymälätilaa noin kymmenen jalkapallokentän verran ja ovet voisivat aueta joulumyyntiin 2015.

Kauppakirja tehdään vasta, kun tontti on kaavoitettu ja valmistelu rakennuskuntoon ja Ikea-Ikanon hallituksen ovat hyväksyneet investointipäätöksen.

Investoinnin arvo yhtiöille on toista sataa miljoonaa euroa.

Kauppakeskittymä toisi suoria työpaikkoja noin 500.

Lisäksi kaupunki hyötyy Ikeasta muun muassa kiinteistöveroina ja vetovoimatekijänä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari