”Lasten terveydellä leikkimistä”

Mäntylän koulun huono kunto paljastui jo maaliskuussa. Kaupunki ei kuitenkaan reagoinut tutkimustuloksiin. Koulun oppilaiden vanhemmat syyttävät kaupunkia salailusta.

Katja Remsu

LAPPEENRANTA. Mäntylän koulun kuntoraportin mukaan oleskelu koulussa aiheuttaa vakavan riskin terveydelle. Tulokset olivat tiedossa jo kevättalvella, jolloin ne myös kerrottiin tilakeskukselle.

— Sanoin, ettei lasten pitäisi olla rakennuksessa, mutta siihen ei reagoitu, kertoo tutkimuksen tehnyt rakennusinsinööri Simo Sopanen.

Lappeenrannan tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen myöntää, ettei Mäntylän koulun tilanne ole hyvä.

— Tällainen kommentti vakavista terveysriskeistä on kuitenkin raportin tekijän henkilökohtainen käsitys asiasta. Aika reippaasti on otettu kantaa.

— Tutkimustuloksia emme epäile, mutta johtopäätökset niistä tekevät terveysviranomaiset.

Kaupungin sisäilmatyöryhmässä toimiva työterveyslääkäri Jussi Sandell ei kuitenkaan suostu kommentoimaan Mäntylän koulun asiaa.

Rakennusinsinööri Sopanen seisoo sanojensa takana.

— Suhteellisen vahvastihan se on kirjoitettu, mutta meillä on Suomessa lainsäädäntö, jolla pitäisi huolehtia ihmisten terveydestä.

Raportin mukaan suurimman riskin rakennuksen käyttäjille aiheuttaa ryömintätilasta sisäilmaan kulkeutuva epäpuhdas ilma. Syksyllä kaupunki päätti yrittää puhdistaa koulun ilmaa koneellisella ilmanvaihdolla.

— Ei siitä ole ollut juuri mitään hyötyä, Koponen toteaa.

Sopasen mukaan epäpuhtaan ilman tulo luokkahuoneisiin olisi voitu estää tiivistyksillä.

— Ilmanpuhdistuslaitteiden kanssa se olisi voinut toimia jonkin aikaa, mutta koska tiivistystä ei ole tehty, huonoa ilmaa pääsee jatkuvasti huoneilmaan.

Mäntylän koulun vanhemmat tapasivat alkuviikosta kaupungin edustajia. Eniten puhuttivat koulun tilanteen salaaminen ja lasten sairastumiset.

— Kaupunki vastasi, että tässä on menty kaupungin normaalin tiedotus- ja toimintakäytännön mukaan. Tällä kokemuksella voi sanoa, että molemmat ovat huonoja. Asia on ollut keväällä tiedossa ja vasta lokakuussa tekninen lautakunta käsitteli asiaa. Tämä viivyttely on lasten terveydellä leikkimistä, sanoo Mäntylän koulun lapsen vanhempi Jari Lantta.

— Lisäksi raportti salattiin vielä pitkään lautakunnan kokouksen jälkeen. Aika härskiä kunnallispolitiikkaa.

Yhtä tuohtunut on Markku Heikkilä, jolla myös on lapsi Mäntylän koulussa.

— Talo on niin umpihomeessa, että siitä olisi pitänyt ehdottomasti kertoa meille paljon aikaisemmin. Tuntuu, että lasten annettiin tahallaan sairastaa, jotta vanhemmat suostuisivat siirtämään lapset keskustan kouluihin.

Heikkilä on kuitenkin laatinut ehdotuksen Mäntylän koulun olon helpottamiseksi.

— Vuotavat saumat pitää tiivistää ja luokkiin asentaa tuloilmapuhallus. Lisäksi koulussa pitää tehdä kunnollinen homesiivous.

Mäntylä koulu on viipalekoulu, jota ei ole suunniteltu pitkäaikaiseen käyttöön. Koulu täytti viime vuonna 40 vuotta.

Kirjoittaja:
Katja Remsu