Aika kypsyi viinikellarille

Wolkoffin talon viinikellari täydentää Kauppakadulle syntyneen ravintolarysän. Viinivetoisesti ei vielä tähän mennessä ole uskallettu yrittää Etelä-Karjalassa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Muutama vuosi sitten Lappeenrantaan ei vielä olisi uskaltanut perustaa viinivetoista ravintolaa. Nyt uskaltaa. Sintosten pariskunta luottaa siihen, että asiakaskuntaa juuri avautuneeseen Wolkoffin talon viinikellariin riittää.

-Nuoret innostuvat viineistä enemmän ja enemmän. Me olemme pyrkineet aina siihen, että teemme eri tavalla kuin muut, erotumme joukosta. Oli itsestäänselvyys, ettei tuohon paikkaan mitään perusdrinkkibaaria voinut laitaa, kertoo Wolkoffin ravintolaa 15 vuotta pyörittänyt Kari Sintonen.

Viinien – sellaisten, joita Alkosta ei saa – lisäksi tarjolla on pohjoismaisia oluita – sellaisia, joita ei Kauppakadun muiden ravintoloiden listoilta välttämättä löydy.

Ravintolakulttuuri on muuttunut lisääntyneen matkustelunkin ansiosta.

-Ennen vedettiin lärvit ruttuun ja se oli siinä. Nyt on kaikille ok, että ruuan kanssa voi juoda viiniä. Viinikellari tukee hyvin ruokaravintolamme toimintaa.

Etelä-Karjalan osuuskaupan majoitus- ja ravitsemuskaupan toimialajohtaja Pertti Timonen nostaa hattua Sintosille.

-Haasteellista, kunnianhimoista ja kunnioitettavaa. Niin paljon kuin viinin kulutus on kasvanutkin, viinin myynti ravintoloissa on edelleen aika marginaalista.

Timosen mielestä viinikellari kertoo kansainvälistymisestä, siitä, että lähdetään viemään viinikulttuuria eteenpäin.

-Tämä on nyt ajan henkeä. Ja kun on sopivan kokoinen tila oikeanlaisessa miljöössä, niin miksipä se ei tässäkin onnistuisi.

Timosen mukaan Etelä-Karjalassa ei ole tähän mennessä ollut yhtään ravintolaa, joka olisi markkinoinut ja brändännyt itseään nimenomaan viinillä.

-Pelkästään viiniin viinikellarikaan tuskin tukeutuu. Se olisi liian haastavaa. Tämä Wolkoff-kokonaisuus auttaa.

Kari Sintosen mielestä vuosi vuodelta löytyy enemmän sellaista asiakaskuntaa, joka arvostaa laatua ja osaa myös vaatia sitä.

-Omien vanhempieni ikäiset pitävät ravintola-annoksia kalliina ja niihin käytettyä rahaa hukkaan heitettynä. Vähän nuoremmille sosiaalisuus ja hyvien muistojen syntyminen on tärkeää; ravintolassa käyminen on myös elämys. Vertailukohtia on saatu maailmalta.

Sintonen on mielissään Kauppakadun Oleksin alapuoliselle osuudelle syntyneestä ravintolakeskittymästä.

-Kun ihmisiä liikkuu paljon, niin moni piipahtaa sisäänkin. Kävelyosuutta voisi jatkaa torin kulmalle asti.

Pertti Timosen mukaan Kauppakadun ravintolarysän Eekoon ravintolat ovat ”oikein positiivisia yksiköitä”.

-Niihin panostetaan jatkossa ihan täysillä.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Wolkoffin viinikellari sijaitsee suojelurakennuksessa, Wolkoffin talomuseon kivijalassa. Asiakaspaikkoja on 40. Kaupungin omistaman tilan peruskorjaus maksoi noin 300 000 euroa, johon kaupunki sai myös EU-rahaa.

Viinin ja oluen lisäksi tarjolla on esimerkiksi tapaksia.

Kauppakadun ravintolarysä

Patria-hotellin Torilla-ravintola ja baari Wolkoffin talon ravintolat: Wolkoffin ravintola ja Wolkoffin viinikellari Birra Teerenpeli Caffe Violet Ravintola Kolme Lyhtyä Rosso Coffee House

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju