Categories
Artikkelit

Elokuvakeskus Anttilan päälle

Citycon hakee kaavamuutosta ja lisärakennusoikeutta nykyisen kauppakeskuksen laajentamiseksi. Raatimiehenkatu menee poikki.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Finnkinon elokuvakeskus tulee nykyisen Ison-Kristiinan katolle rakennettavaan laajennukseen. Neljän elokuvateatterin kokonaisuus sijoittuu kauppakeskuksen itäpäädyn, nykyisen Anttilan päälle.

Citycon hakee kaupungilta kaavamuutoksella lisää rakennusoikeutta vanhaan Isoon-Kristiinaan.

Cityconin mukaan kaavamuutoksen tavoitteena on luoda taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset kauppakeskukselle ja kaupunginteatterille. Kaupunginteatteri tulee vanhan kauppakeskuksen viereen, parkkialueen päälle rakennettavaan laajennusosaan.

Kaavamuutos tietäisi myös Raatimiehenkadun katkaisemista.

Uuden ja vanhan osan paikoitus tehdään yhtenäiseksi. Rakennuksen alla oleva Raatimiehenkadun osa liitettäisiin Lappeen liikekeskukseen, joka on yksi alueen kolmesta kiinteistöyhtiöstä.

Vs. kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki selvittää Tallinnasta käsin, että nykyisen kauppakeskuksen itäpääty on muuta kauppakeskusta hieman matalampi.

Elokuvakeskus tulisi Brahenkatu 7:n nykyisen vesikaton päälle. Brahenkatu 7:n räystäskorkeus nousisi 116,5:stä 121:een.

-Eli itäpäädyn korkeus lisääntyy elokuvateattereiden verran, sanoo Jouhki.

Jouhkin mielestä Raatimiehenkadun katkaiseminen ei välttämättä ole kovin iso ongelma.

-Kauppakeskuksen ali menevä katu on nytkin ollut aika ajoin poikki. Ja uuden kaavankin mukaan paikoitustiloihin voi ajaa edelleen kahdesta suunnasta, läpi ei vain enää pääse ajamaan.

Kaavamuutoshakemuksessa lisää rakennusoikeutta tulee yhteensä 1?900 neliötä. Kaikkiaan vanhassa kauppakeskuksessa olisi rakennusoikeutta 29?300 neliötä.Elokuvateattereiden lisäksi rakennusoikeutta tulee lisää alakerran liiketiloja varten.

Hankekehityspäällikkö Heikki Alén Cityconista selvittää, että suunnitelmissa ei ole tapahtunut mitään muutosta. Elokuvateatterit piti alun perinkin rakentaa vanhan kauppakeskuksen päälle.

Kokonaan uuteen laajennukseen tuleva teatteri ja vanhan kauppakeskuksen päälle tuleva elokuvakeskus ovat Alénin mukaan yhteydessä toisiinsa.

-Niihin kuljetaan samoja liukuportaita pitkin ja samoilla hisseillä, jotka tuovat samaan aulaan toisen kerroksen tasanteelle.

Citycon ei ole vielä tehnyt rakentamispäätöstä, mutta Alénin mukaan rakentamisen aloitusta valmistellaan edelleen ensi kevääksi.

Uudisrakennus ja vanhan kauppakeskuksen laajentaminen ja sisätilojen uudelleen rakentamien toteutetaan yhdellä kertaa vaiheittain.

Kaupungin tekninen johtaja Jussi Salo selvittää, että lisärakennusoikeus hinnoitellaan tehtävän maankäyttösopimuksen perusteella.

KUVATEKSTI

Citycon Oyj

Vanhan kauppakeskuksen katolle tulevaan elokuvakeskukseen (ylempi kerros, oikealla takana) sekä uuteen, erilliseen laajennukseen sijoittuvaan teatteriin mennään samasta lasikatteisesta aulasta. Sinne pääsee havannekuvan liukuportaita pitkin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju