Kontufolkin aktivismille tunnustus

Kontufolk valittiin vuoden asukastoimijaksi Lappeenrannassa. Raati kiitteli aktiivisuutta ja talkootyötä.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Joutsenolainen Kontufolk ry. on valittu Lappeenrannan tämän vuoden asukastoimijaksi. Tunnustus jaettiin keskiviikkona, nyt kolmannen kerran.

Vuoden asukastoimijan valitsi lähiötoimikunta kaupunkiraadin esityksestä.

Kaupunkiraadin mukaan Kontufolk-yhdistyksen toiminta on saanut nuoret aktivoitumaan ja tekemään talkootyötä. Yhdistys on myös edistänyt yhteisöllisyyttä.

Kontufolk ry:n puheenjohtaja Mia Moilanen on tunnustuksesta myönteisesti yllättänyt.

-?Se tässä on yllättävintä, että onko Kontufolkin toiminta näkynyt ulospäin näinkin voimakkaasti ja huomiota herättävästi.

Kontufolk perustettiin neljä vuotta sitten. Moilanen oli yhdistystä perustamassa. Siinä on viitisentoista aktiivista jäsentä. Festareiden järjestämiseen osallistuu viitisenkymmentä talkoolaista.

-?Talkootyöllä on suuri osuus. Festareiden järjestäminen vaatii runsaasti työtä mutta työ on samalla hauskaa ja palkitsevaa.

Kontufolk-festarit on järjestetty Konnunsuon juhlaladossa vuosina 2009, 2010 ja 2012.

Moilanen kertoo, että ideana on paikallisuus. Tapahtumaan hankitaan paikkakunnan bändejä ja monesti valtavirran ulkopuolelta. Tapahtumaan kuuluvat olennaisena osana myös taidenäyttelyt.

Tänä vuonna järjestämiseen osallistuivat myös Joutsenon vastanottokeskuksen turvapaikanhakijat. Moilanen kertoo, että kokemus oli myönteinen puolin ja toisin.

Ensi vuonna Kontufolk-festari on myös tarkoitus järjestää. Tapahtuman suunnittelu alkaa Moilasen mukaan tammikuussa. Hän toivottaa uudet talkoolaiset tervetulleeksi Kontufolkiin.

-?Aina löytyy tekemistä uusille vapaaehtoisille.

Lappeenrannan kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan yhteisöllisyyttä ei voida luoda pelkällä virkatoiminnalla. Rinnalle tarvitaan vapaaehtoisia asukastoimijoita ja eri yhdistyksiä luomaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Asukasyhteyshenkilö Pia Mantere sanoo, että Kontufolk lisää luontevasti yhteisöllisyyttä. Se antaa aidon tavan osallistua joko tapahtuman luomiseen tai sen annista nauttimiseen.

Vuoden asukastoimijan tunnustus voidaan myöntää asukasyhdistykselle tai muulle yhdistykselle, alueraadille tai yksittäiselle asukkaalle.

Ensimmäisen kerran tunnustus jaettiin Lauritsalan alueraadille ja viime vuonna maaseutuasiamies Terttu Kiviselle.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Kontufolk ry:n Juuso Partanen, Sini Kosonen ja Mia Moilanen saivat kuulla kehuja toiminnastaan, kun yhdistys sai vuoden asukastoimijan tittelin.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen