Kyläkaupan hiljaiset hautajaiset

Asemaravintolan yrittäjä miettii elintarvikkeiden myynnin aloittamista.

Katja Remsu

LAPPEENRANTA. Vainikkalassa sytytettiin lauantaina kynttilöitä kylän viimeisen kaupan edustalle. Iltapäivän hämärässä paikalle oli saapunut kymmeniä vainikkalalaisia. Varsinaisia hyvästejä ei ehditty sanoa, sillä kauppa sulki ovensa etuajassa. Lappu ovessa kertoi syyksi tavaroiden loppumisen. Paikalle kerääntyneet ihmiset arvelivat kuitenkin, että syy saattoi olla tieto kyläläisten järjestämästä hiljaisesta mielenosoituksesta.

Kaupan mukana kyläläisiltä meni posti sekä veikkaus- ja tankkauspaikka. Vainikkalalaisten kauppamatka venähti Salen sulkemisen takia 30 kilometriin.

— Ennen ei ole tarvinnut viikon ruokalistaa suunnitella valmiiksi, mutta jatkossa tarvitsee, toteaa Sauli Vainikka, joka hoitaa myös iäkkään äitinsä kauppakäynnit.

Vainikkalalaisten lähiposti on jatkossa kauppakeskus Armadassa Lappeenrannassa. Ilmainen kotikyyti on paketeille luvattu, mutta se edellyttää, että kuittaaja on paketin saapuessa kotona. Polttoainetankin avain on luovutettu VPK:lle, muut hakevat menoveden kaupungista.

Kaupan edustalla kylätoimikunnan puheenjohtaja Jaana Rikkinen yrittää viritellä vielä virsilaulua, mutta kovin pitkään paikalle saapuneet eivät malta pakkasessa seistä. Osa siirtyy asemaravintola Ukko-Pekkaan juomaan kaupan multajaisten päälle oluet.

Ukko-Pekan yrittäjä Jari Laihia sanoo miettivänsä mahdollisuutta myydä elintarvikkeita ravintolan yhteydessä. Jo nyt ravintolan hyllyyn on ilmestynyt murukahvia, säilykepersikoita ja teetä.

— Aiemmin on menty periaatteella maitoa ja makkaraa, mutta nyt sitä olisi tarkoitus laajentaa.

Ravintolaan on ostettu lisää kylmälaitteita ja ensi viikolla alkoholitarkastaja on tulossa katsomaan, josko ravintola voisi saada luvat oluen ja siiderin ulosmyyntiin. Veikkauspisteestäkin on neuvoteltu. Se on selvää, että kyläkaupan mukana menneet postin palvelut eivät kauppaan mahdu.

Kauppatavaralle Laihia havittelee kyläkaupan hyllystöjä. Niiden sijoittaminen ravintolaan on tosin hankalaa, jos haluaa säilyttää tanssilattian.

— Tästä on seuraavaan baariin aika pitkä matka, joten kyllä täällä pitää päästä laittamaan jalalla koreasti, Laihia kuitenkin toteaa.

Kirjoittaja:
Katja Remsu