Lappeenrantaan miesvalta

Kaupunginhallituksen ja kaupungin-valtuuston puheen-johtajanpaikat menevät vain miehille. Heikki Järvenpää jatkaa valtuuston johdossa.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Naiset jäävät sivurooliin Lappeenrannan kaupungin tärkeimpien luottamusmiespaikkojen jaossa. Näyttää siltä, että kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon ei nouse yhtään naista.

Painoarvoltaan tärkeimmän elimen, kaupunginhallituksen, puheenjohtajaksi noussee Risto Kakkola (sd.), ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Jani Mäkelä (ps.) ja toiseksi Ari Torniainen (kesk.).

Valtuuston johtopaikka on sovittu kokoomukselle. Valtuustoryhmä valitsi torstai-iltana tehtävässä jatkamaan Heikki Järvenpään.

Valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousee Juha Turkia (ps.). Toiseksi noussee Tapio Arola (kesk.).

Lopullisesti tehtävien jaot ratkeavat valtuuston järjestäytymiskokouksessa 7. tammikuuta.

Kaupunginhallitukseen valitaan yhteensä 11 edustajaa. Perussuomalaisten ja pienryhmien teknisen vaaliliiton, ”Ryhmä 20:n” myötä kaikki ryhmät saavat kaupunginhallitukseen edustuksen koko vaalikaudeksi. Paikkajako menee niin, että demarit saavat kolme, kokoomus ja keskusta kaksi ja kaikki muut ryhmät yhden paikan.

Viralliset päätökset ovat puolueissa vielä pääosin tekemättä, mutta kaupunginhallituksen kokoonpano on jo melko pitkälti selvillä.

Kokoomus valitsi torstaina jäsenikseen Tuomas Telkän ja Helena Puolakan. Telkän kausi jää kaksivuotiseksi, sillä 2015 mies vaihtuu Jyri Hänniseen.

Myös perussuomalaisten ryhmä vahvisti valintansa torstaina.

Keskustasta Torniaisen lisäksi kaupunginhallituksessa jatkaa Tuula Partanen. Puolue tekee viralliset päätökset perjantaina.

Demareiden tilanne on vähän auki. Valintakokous pidetään joulun välipäivinä. Kakkolan nousua kaupunginhallituksen johtoon pidetään selvänä. Myös Harri Iljinillä on hyvät mahdollisuudet jatkokauteen. Ryhmän naisista Lappeenrannan työnväenyhdistyksen puheenjohtajan Anu Paalasen nimi on ollut esillä.

Kaupungin suurimman äänipotin saanut kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) olisi tiettävästi ollut kiinnostunut valtuuston varapuheenjohtajan paikasta, mutta puolue ei sitä itselleen tingannut. Kaupunginhallitus taas on vaikea yhdistää kansanedustajan työhön – ainakin hallituspuolueen edustajilla.

Myön edustajaksi kaupunginhallitukseen noussee Juha Härkönen. Ryhmän äänharava Lalli Partinen jäisi varajäseneksi.

Vihreillä ja kristillisdemokraateilla kaupunginhallituspaikat menevät naisille. Vihreillä se tarkoittaa Hanna Holopaista ja kristillisillä Marjatta Moilasta.

Risto Kakkola (sd.)

Jani Mäkelä (ps.)

Ari Torniainen (kesk.)

Heikki Järvenpää (kok.)

Juha Turkia (ps.)

Tapio Arola (kesk.)

Naisia ja miehiä

Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa on selvä miesenemmistö. Äänestäjät nostivat päättäjiksi 42 miestä ja vain 17 naista.

Kaupunginhallituksen jäsenistä kumpaakin sukupuolta pitää lain mukaan olla vähintään 40 prosenttia: 11 jäsenestä vähintään viiden pitää olla naisia.

Valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajistoa valittaessa laki ei vaadi tasa-arvoa.

Päättyvällä valtuustokaudella valtuuston puheenjohtajisto on täysin miehinen. Hallituksen 1. varapuheenjohtaja on sentään ollut nainen, Eeva Arvela (sd.).

Kirjoittaja:
Timo Laitakari