Monen tiimin joukkuepelaaja

Savitaipale-palkinnon saanut Eija Karine tekee vapaaehtoistyötä monella taholla. SPR:ään syntyi läheinen suhde jo lapsuudessa.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Salibandy ja Suomen Punainen Risti kuuluvat Savitaipaleella paikallisiin ylpeydenaiheisiin. Kummastakaan ei voi puhua mainitsematta jossain vaiheessa luokanopettaja Eija Karineen nimeä.

Tämänvuotisen Savitaipale-palkinnon saanut Karine on silti hämmentynyt saamastaan huomiosta. Vapaaehtoistyötä kun tehdään aivan muun kuin julkisen kiitoksen toivossa.

-Hyvä porukka on se, joka auttaa jaksamaan vuodesta toiseen.

SPR:n paikallisosaston puheenjohtajana Karine ei juuri ehdi kenttätyöhön, mutta liikuntapuolella kosketus ruohonjuuritasoon on säilynyt. Kun lasten lentopallokerho oli vailla vetäjää, Karine lupautui tehtävään kuluvaksi talvikaudeksi.

KIPINÄ vapaaehtoistyöhön syttyi jo varhain lapsuudenkodissa. Isä oli SPR:n kyläosaston vetäjä, joka oli sisäistänyt täysin Henri Dunant’n filosofian.

-Koti oli avoin kaikille, mikä tahansa ryhmä sai tulla meille kokoontumaan tai apua hakemaan.

Karine kasvoi luontevasti mukaan SPR:n toimintaan. Kun perhe asettui Savitaipaleelle, paikallisosasto sai Karineesta heti uuden jäsenen.

-Täällä on todella aktiivisia ihmisiä, ja väkilukuun suhteutettuna SPR:n jäsenmäärä on tässä osastossa varmaan Suomen suurin. Osasto on ollut monessa asiassa mallina muille ja aina täällä on joku hyväntekeväisyysprojekti menossa.

Se opettajaa hieman harmittaa, ettei osasto vetäjien puutteen vuoksi tarjoa tällä hetkellä lapsille ja nuorille omaa toimintaa. Paikallinen harrastuskirjo on kuitenkin niin monipuolinen, ettei viikoittainen kerho ehkä mahtuisikaan kenenkään kalenteriin.

-Sitä toivon, että lapsia ja nuoria opetettaisiin enemmän tekemään hyvää ilman rahankeräystavoitteita. Toisen mieltä voi ilahduttaa hyvin pienin teoin.

KARINE on laskeskellut harrastaneensa elämässään pariakymmentä eri urheilulajia. Lentopallossa, salibandyssä ja pesäpallossa hän on toiminut myös valmentajana: Savitaipaleen salibandytyttöjen kanssa suomenmestaruuksiin saakka.

-Olen ehdottomasti joukkuepelaaja, mutta nautin myös hiihtelystä yksin keväthangilla ja vaeltelusta luonnossa.

Kuolimosta on tullut rakas kotijärvi, vaikkei Karine aivan järven rannalla asukaan. Uintikausi jatkuu läpi vuoden joko avannossa tai avovedessä.

Yli 30 vuotta jatkunut opettajan ura kääntyy hiljalleen loppusuoralle, sillä eläkevuodet alkavat elokuussa 2014. Karine aikoo saattaa työnsä ensin kunnialla loppuun ja vasta sitten miettiä tulevia projekteja.

-Siperian halki junalla matkustaminen on kyllä ollut haaveena…

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Savitaipale-palkittu Eija Karine valmistelee parhaillaan SPR:n yhdistettyä evakuointiharjoitusta ja ystävänpäivän juhlaa. Helmikuun puolivälissä mahdollisimman paljon vanhuksia evakuoidaan Savitaipaleen kirkkoon, jossa heille järjestetään perinteinen ystävänpäivän juhla.

Eija Karine 58-vuotias.

Luokanopettaja.

Syntynyt Ilomantsissa.

Asuu Savitaipaleen kirkonkylässä.

Perheessä aviomies, kolme lasta ja kolme lapsenlasta.

SPR:n Savitaipaleen osaston puheenjohtaja ja piirihallituksen jäsen.

Motto: Eiköhän se järjesty.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen