Mustat rivit oikeuteen

Etelä-Saimaa pyytää hallinto-oikeudelta kaupungin salaamispäätöksen purkamista ja erityistilintarkastuksen avaamista julkiseen tarkasteluun.

Harri Manskinen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunkiyhtiöiden erityistilintarkastuksen mustat rivit päätyvät Kouvolan hallinto-oikeuteen. Samoin käy Fly Lappeenranta Oy:n yhtiökokouspöytäkirjoille, joissa käsitellään Flyn liiketoimintakauppaa Lappeenranta International Airportin Ltd:n kanssa vuonna 2010. Myös kaupan purkamiseen liittyvät asiakirjat vuodelta 2011 päätyvät oikeuden arvioitavaksi.

Oikeuskäsittelyn taustalla on se, että Etelä-Saimaa haluaa asiakirjat käyttöönsä ja on tehnyt Lappeenrannan kaupungin salaamispäätöksistä hallintovalituksen Kouvolan hallinto-oikeuteen. Valituksessaan Sanoma Lehtimedian maakuntalehtien vastaava päätoimittaja Pekka Lakka pyytää, että hallinto-oikeus velvoittaa Lappeenrannan kaupunginhallituksen antamaan pyydetyt asiakirjat Etelä-Saimaalle.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kaupungin lausuntoa Kouvolan hallinto-oikeudelle eikä ole ottamassa taka-askelia. Lausunnon mukaan Lappeenrannan kaupunginhallitus katsoo, että valituksessa ei ole esitetty syytä kaupunginhallituksen salaamispäätöksen muuttamiseksi.

Asian käsittelyn yhteydessä kaupunginhallituksen puheenjohtajat olivat asiassa esteellisiä ja tilapäisenä puheenjohtajana toimi iältään vanhin kaupunginhallituksen jäsen Pentti Belinskij (kok.).

Kaupunginhallituksen jäsenistä kuusi jääväsi itsensä ja lisäksi valtuuston puheenjohtajisto poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Etelä-Saimaa lähti päätoimittajan mukaan oikeustielle, sillä asialla on merkittäviä yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Lakka sanoo, että pitkään jatkuneet epäselvyydet on saatava julkiseen tarkasteluun.

-Ensinnäkin tämä on periaatteellinen kysymys siitä, mitkä ovat julkisia asiakirjoja ja mitä kaupunkiyhtiöiden kautta kiertämällä voi salata.

Toinen ulottuvuus liittyy suoraan kuntalaisten oikeuksiin.

-Kaupunkiyhtiöiden asiat ja johtaminen kiinnostavat kuntalaisia. Kaupunginvaltuusto päätti tehdä erityistilintarkastuksen puhdistaakseen pöydän, mutta käytännössä erityistilintarkatus halutaan salata. Erityistilintarkastus on vain pienen joukon luettavissa. Me katsomme, että erityistilintarkastuksen avaaminen kuntalaisille kuuluu Lappeenrannan kaupungille, Lakka sanoo.

Pekka Lakka esitti syyskuussa pyynnön asiakirjoista suoraan kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus kieltäytyi antamasta pyydettyjä asiakirjoja. Etelä-Saimaa perustelee hallintovalitustaan perustuslain sanavapauspykälillä ja julkisuuslain pykälillä.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen lausunnossa erityistilintarkastuksen salaamista ja Fly Lappeenrannan yhtiökokouspöytäkirjojen salaamista perustellaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain pykälillä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto tilasi erityistilintarkastuksen kaupunkiyhtiöiden toiminnasta. Kun raportti valmistui, valtaosa sen sisällöstä salattiin mustaamalla raportin rivejä.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen