Outo, mutta kätevä

Etelä-Saimaa muuttuu tabloid-kokoon huhtikuussa.

Elina Kemppainen

Tabloid-kokoinen Etelä-Saimaa saa ristiriitaisen vastaanoton kierroksella Lappeenrannan torstai-illassa.

Lappeenrantalaisen Pekka Hakulin ensireaktio on ”voi ei”. Hetken tabloid-kokoista koelehteä selattuaan hän on valmis lieventämään kantaansa.

— Pikkaisen oudolta tuntuu, mutta kaikkeen oppii. Hyväksyisin tabloid-kokoisen lehden täysin. Tulee minulle Varttikin, niin miksei tabloid-kokoinen Etelä-Saimaa.

Hakuli sanoo, ettei panisi hanttiin lehden sivukoon pienentymistä. Hänen mielestään koelehti tuntuu kädessä Vartin kaltaiselta.

Hakuli ei löydä koelehdestä valittamista. Lehden selaaminen onnistuu kätevästi pystyasennossakin. Lehden koko saa kätevyydestä kiitosta.

Kippari-krouvissa vieressä istuva Matti Koskinen nyökyttelee myös hyväksyvästi.

Coffee Housessa istuvat Lotta Lyytikäinen ja Sonja Suomalainen selaavat koelehteä varovaisin ilmein.

— Tuntuu oudolta, kun on tottunut isoon sivukokoon. En tiedä, onko se huono asia. Tabloid-kokoista lehteä on ainakin helpompi lukea, Lyytikäinen sanoo.

Myös Suomalaisen mielestä pienempi sivukoko tuntuu kätevältä.

Lyytikäisen mukaan tabloid-kokoisen lehden antama vaikutelma on erilainen kuin nykyisen broadsheetin.

— Tästä tulee mieleen enemmän iltalehti kuin aamulehti.

Hän kuitenkin uskoo, että tottuu lukijana pienempään sivukokoon ilman ongelmia. Suomalaisen mielestä koelehti on ihan pätevän oloinen.

Lyytikäisen ja Suomalaisen mielestä ulkonäkönsä puolesta koelehti kelpaa kyllä. Värimaailma ei herätä suuria tunteita.

Kumpikaan heistä ei vastusta sivukoon pienentämistä, joskaan ei sitä ole osannut kaivatakaan. Lyytikäisen mielestä nykyistäkin lehteä on ollut tarpeeksi helppo lukea.

Viereisestä pöydästä huudetaan toive uudelle Etelä-Saimaalle: Jos jutut ja niiden määrä pysyy samana, niin lehden muoto ei haittaa.

Kierroksella tulee vastaan myös kysymyksiä: Kai jutuista tulee parempia? Tuleeko lehdestä paksumpi? Vaihtuuko aiheiden käsittelytapa?

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen