Parocin tulevaisuus katkolla

Epävarmuus jäytää Lappeenrannan tehtaiden työntekijöitä. Vuokrasopimus päättyy 2019. Nordkalk laajentaa louhostaan Parocin vuokratontille. Paroc ja Nordkalk pysyvät visusti vaiti suunnitelmistaan.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Epävarmuus Lappeenrannan Parocin tehtailla lisääntyy kuukausi kuukaudelta. Yhtiön vuokrasopimus Nordkalkin Ihalaisen teollisuusalueella umpeutuu vuonna 2019. Vuokraisäntä Nordkalk ja Parocin johto eivät kerro mitään suunnitelmistaan. Parocin lähes 250 työntekijää haluaisivat tietää tulevaisuudestaan.

-Viisi vuotta on pitkä aika, mutta kun kyseessä on iso teollisuuslaitos, aika on lyhyt. Jos tehdas pitää ajaa alas, siihen on ryhdyttävä jo jokunen vuosi ennen lopettamista, miettii pääluottamusmies Esa Hyväri.

Työntekoon epävarmuus ei heijastele. Töitä paiskitaan, jos niitä vain on. Tällä hetkellä osa työntekijöistä tekee lyhennettyä työviikkoa kuten muillakin Parocin Suomen tehtailla.

-Ilmapiiriin epätietoisuus vaikuttaa ilman muuta. Päivittäin asiasta keskustellaan. Minultakin aina kysytään, että onko asiassa tapahtunut edistystä, kun tuolla tehtaalla liikkuu.

-Kovasti meitä kiinnostaisi tietää tulevaisuudesta, mutta tietoa ei ole saanut.

Parocin tehdasalue varastoineen on ratketa liitoksistaan jo nyt. Kun Nordkalk ilmoituksensa mukaan laajentaa louhostaan ensin juuri Parocin nurkasta, kapenee elintila edelleen.

-Sillä tavalla epävarmuus näkyy, ettei isoja investointeja tänne ole tehty. Ajetaan vanhalla kalustolla, kuvailee Hyväri.

Hyväri huomauttaa että Parocilla ja koko Ihalaisen tehdasalueella on hyvä maine työnantajana.

-Perinteisesti Paroc on mielletty hyväksi työantajaksi. En ole huomannut, että kukaan olisi vielä hakeutunut täältä pois epävarmuuden takia. Epävarmuus heijastele ensin varmaankin tänne töihin hakeutumiseen.

Parocin toimitusjohtajan Kari Lehtisen mielestä vuosi 2019 on vielä kaukana.

-Paljon ehtii vielä tapahtua. Olemme jatkaneet keskusteluja Nordkalkin kanssa, mutta vuokrasopimuksesta ei ole uusia päätöksiä. Joudumme ilman muuta pohtimaan, mikä se tulevaisuus on. Eri vaihtoehtoja ja suunnitelmia on arvioitu. Olennaisinta on se, mikä on Nordkalkin suunnitelma tontin suhteen.

Lehtinen kehuu Lappeenrannan tehtaan tekevän hyvää laatua.

-Osaava henkilökunta on iso arvo. Olen todella ylpeä ja tyytyväinen siitä, että vaikka meillä on tällainen epävarma tilanne päälle, niin henkilöstön motivaatiotaso on pysynyt korkealla.

Lehtinen ei avaa pohdittuja vaihtoehtoja. Voisiko esimerkiksi sopimusta jatkaa muutamilla vuosilla tai jatkaa osalla tonttia? Lehtisen mukaan Lappeenrannan kaupungin kanssa ei ole keskusteltu uudesta paikasta.

Lehtinen ei kerro takarajaa sille, milloin tehtaan kohtalosta viimeistään on päätettävä.

-Jos Nordkalkin kanssa ei päästä sopimukseen, 2019 on takaraja, ja siitä täytyy lähteä laskemaan taaksepäin, että mitä se tarkoittaa. Eksaktia takarajaa en osaa vielä sanoa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Nordkalkin avolouhos laajenee Parocin eristetehtaiden suuntaan eli kuvan vasemmassa yläosassa savuavan piipun ja Kuutostien väliin.

Lappeenrannassa 250 työntekijää

Suomessa on valmistettu kivivillaa jo vuodesta 1952.

Parocilla on tehtaat Oulussa, Paraisilla ja Lappeenrannassa sekä Puolassa, Liettuassa ja Ruotsissa. Venäjän tehdas avautuu lähiaikoina .

Työllistää yhteensä noin 2?000 henkilöä, joista noin 700 Suomessa ja noin 250 Lappeenrannassa.

Paroc Oy Ab on osa Paroc -konsernia.

Tuotteita rakennuseristeet, tekniset eristeet, laivaeristeet, rakennuselementit ja akustointituotteet.

Konsernin liikevaihto vuonna 2011 oli 405 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus oli 23 prosenttia.

Parocin pääomistajina on joukko sijoituslaitoksia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju