Puolen miljoonan säästölista

Avoimet päiväkodit loppuvat. Lukioiden kurssimäärät vähenevät. Koulukirjoista ja liiduista tingitään peruskouluissa.

Lappeenranta. Kaikki kolme Lappeenrannan avointa päiväkotia lopetetaan toukokuussa. Näin käy, jos kasvatus- ja opetustoimen säästösuunnitelmat toteutetaan.

Avointen päiväkotien lisäksi leikkauksia tehdään muun muassa peruskoulujen ja lukioiden hankintamäärärahoihin sekä lukioiden kurssimääriin.

Kun säästökohteita on mietitty, esillä on ollut jopa koulujen musiikkiluokkien lopettaminen. Tätä ei nyt esitetä.

Puolen miljoonan euron säästölistasta päättää lopullisesti kasvatus- ja opetuslautakunta maanantaina. Valtuusto hyväksyi kasvatus- ja opetuspuolen säästövelvoitteen marraskuussa.

Avointen päiväkotien käyttäjät eivät ole ehdotuksesta riemuissaan. Iida Mustikainen pitää huonona, että ennaltaehkäisevään, kaikille avoimeen palveluun puututaan. Säästöt kohdistuvat paljolti pieniin lapsiin ja heidän äiteihinsä.

Mustikainen osallistui lastensa kanssa perjantaina avointen päiväkotien yhteiseen joulupolkutapahtumaan Myllysaaressa.

– Jotenkin tämä tuntuu vähän väärältä säästöjen kohdentamiselta.

Leikkauslistalla avointen päiväkotien lopettamisesta koituu suurin säästö, 157?000 euroa. Valtuuston marraskuussa päättämästä Alakylän koulun lopettamisesta syntyy 145?000 euron säästöt kouluparakkien vuokrakuluista.

Muut isot säästökohteet ovat lukioiden kurssimäärien vähennys sekä peruskoulujen ja lukioiden hankintamäärärahan pienennys.

Koulujen hankintarahoista nipistetään kuusi prosenttia. Käytännössä leikkaus kohdistuu kouluille ostettaviin koulukirjoihin, vihkoihin, kyniin, piirustusvälineisiin ja vastaaviin.

Nuijamaan alakoulun rehtori Jarmo Viitala sanoo, että säästö pistää koulut miettimään kaikkia hankintojaan entistä tarkemmin.

Säästöt voivat näkyä esimerkiksi siinä, ettei koulukirjoja jatkossa uusita yhtä usein kuin aikaisemmin, vaan vanhoilla sarjoilla jatketaan pitempään. Myös tietotekniikan hankintoja joudutaan ehkä vähentämään.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) pitää avointen päiväkotien lopettamista raskaana ja surullisena asiana.

– Muihin vaihtoehtoihin verrattuna se kuitenkin on vähiten kivulias.

Kopra harmittelee sitä, että valtuusto on omilla linjauksillaan estänyt muiden säästökohteiden harkitsemisen. Parempia säästökohteita olisivat hänestä esimerkiksi kansalaisopiston avustus ja pienten lasten kotihoidosta maksettava niin sanottu Lappeenranta-lisä.

Kuvateksti

Heli Blåfield

Iida Mustikainen keinutti kaksivuotiasta Elviä avointen päiväkotien tonttutapahtumassa Myllysaaressa perjantaina. Paikalla olivat myös Eelis, Anette ja Tiitus Karvonen. Kaikkiaan tapahtumassa oli mukana satakunta lasta ja aikuista.

Jotenkin tämä tuntuu vähän väärältä säästöjen kohdentamiselta.

Iida Mustikainen

Näistä leikataan

Varhaiskasvatus 198 000 euroa

Avoimet päiväkodit 157 000.

Avointa psykologin paikkaa ei täytetä 25 000.

Tieto- ja viestintätekniikka 10 000.

Kivikkokadun ryhmäperhepäiväkodin

siirto Sammonlahteen 6 000.

Perusopetus 235 000 euroa

Alakylän koulun parakit 145 000.

Koulujen hankintamäärärahat 82 000.

Tieto- ja viestintätekniikka 8 000.

Lukio 65 000 euroa

Tuntikehys eli kurssimäärät 55 000.

Koulujen hankintamäärärahat 7 000.

Tieto- ja viestintä-

tekniikka 3 000.

Hallinto 2 000 euroa

Hankinnat 2 000.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari