Categories
Artikkelit

Kaukaan rakennukset kaupan

Mutterin lisäksi myyntilistalla ovat Kaukaan vanha sairaala ja Kuntotupa. UPM ei aio peruskorjata vanhoja puutalojaan, mutta purettavien joukossakaan ne eivät ole.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Ostaisiko Mutterin? Ja jos vaikka ostaisikin, mitähän sillä sitten tekisi. Noin 5 500 neliötä on sentään aika paljon. Maksaakin varmaan turkasen paljon.

UPM kauppaa rakennuksiaan Kaukaan Kerhomäellä. Suurin niistä on Kaukaan Mutteri. Mutteri rakennettiin Kaukaan tehdasalueen viereen vuonna 1975. Virallinen nimi oli Kaukaan keskuskonttori niin kauan kuin Kaukas oli itsenäinen yhtiö.

HYVÄKSYTTÄVISSÄ olevaa ostotarjousta UPM ei ole saanut Mutteristaan toistaiseksi. UPM-Kymmene Oyj:n kiinteistöpäällikkö Pekka E. Rantala sanoo, että kyselijöitä on ollut sitten sitäkin enemmän ja tilojakin on oltu katsomassa.

-Olemme etsineet Mutterille sijoittaja-ostajaa.

UPM:n tavoitteena on, että Mutteri säilyisi uudiskäytössä. Mutterissa on tilaa noin 5?500 neliötä. Sen käyttökustannukset eivät ole ihan pienet. Tontilla on myös lisärakennusoikeutta.

Kaukaan tarve rakennuksen tiloille on oleellisesti vähentynyt. Rantalan mukaan tilanne on muuttunut paljon viime vuosina, kun toimintoja on siirretty Mutterista pois.

-Jos joku sen ostaisi, me voisimme vuokrata siitä noin 1 500 neliötä. Sen enempää UPM:n tukitoiminnot ei enää tiloja sieltä tarvitse.

MUTTERIN lisäksi myyntilistalla ovat terveysasema ja Kuntotupa. Laulutupa sen sijaan on Kaukaan käytössä. Kaukaan vanha sairaala oli yhtiön terveysaseman käytössä. Se muutti pois sieltä sisäilmaongelmien takia muutama vuosi sitten.

Rakennukset ovat UPM:lle niin sanottuja joutokiinteistöjä. Kuntotupa on Rantalan mukaan vielä hyvässä kunnossa. Rantala sanoo, että he todennäköisesti antavat sen välittäjälle vuokrattavaksi.

-Katsotaan sitten, mitä tuleman pitää.

Vanha sairaalarakennus on ongelmaisempi. Se on täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Rantala on laskeskellut, että rakennuksen remontti vaatisi ainakin miljoona euroa.

ENTINEN sairaalarakennus ja Kuntotupa eivät ole suojelurakennuksia. Rantalan mukaan yhtiö ei kuitenkaan aio niitä peruskorjata.

-Ensisijainen tavoite ei ole myöskään purkaa niitä. Töitä tehdään, että niille saadaan uusia omistaja tai sairaalalle saadaan uusi vuokralainen pitkällä sopimuksella.

Rantala haluaisi nähdä ne mielekkäässä käytössä.

-Esimerkiksi majoitustoimintaa ne kummatkin palvelisivat hyvin.

KUUSI vuotta sitten UPM-Kymmene möi Lauritsalan kartanon talousrakennuksineen ja pihapiireineen. Ostajana oli Lappeenrannan kaupunki.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

UPM-Kymmene luopuu mielellään Kaukaan Mutterista. Kaukaan tarve rakennuksen tiloille on oleellisesti vähentynyt. Mutteri on rakennettu tehdasalueen viereen vuonna 1975.

Vanha sairaalarakennus on kaupan. Ulkonaisesti arvokkaan näköisessa talossa on sisäilmaongelma.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen