Palvelinkeskus pöpelikköön

Lappeenranta haluaa kaupunkiin isoja palvelinkeskuksia. Hankkeita on vireillä ainakin Mertaniemessä ja Vainikkalassa. Niiden toteutumisesta ei ole vielä mitään takeita.

Lappeenranta. Lumisen hakkuuaukion keskellä luikertelee kapea polku. Metsä-Saimaan saha kolisee ja piipittää vasemmalla, Mertaniemen voimala hurisee oikealla.

Rantakuusten tilhet eivät sitä tiedä, mutta heidän rauhansa on uhattuna: tässä olisi hyvä paikka suurelle datakeskukselle.

Lappeenrannan kaupunki varasi syyskuussa Mertaniemestä kolmen hehtaarin alueen lappeenrantalaiselle Green Cloud Technologies -yhtiölle. Se aikoo houkutella Saimaan rannan pöpelikköön ison tietotekniikkafirman palvelimet.

Yhtiön osakas Lauri Valjakka kertoo, että suunnitelmat eivät perustu minkään tietyn yhtiön saamiseen Lappeenrantaan. Hän toivoo, että ensimmäisiä päätöksiä saataisiin aikaan vielä tänä vuonna.

– Alustavaa kehitystyötä on tehty pari vuotta. Nyt yritämme luoda edellytyksiä palvelinkeskukselle ja tutkimme maailmalle, kenellä olisi tälle suurin tarve.

Mertaniemen hanke ei ole Lappeenrannan ainoa. Etelä-Saimaan tietojen mukaan myös Vainikkalaan puuhataan vastaavanlaista datakeskusta. Hanketta valmistelee pieni Capital Five -kiinteistökehitysyhtiö.

Yhtiön osakas Janne Tanhuanpää ei halua kertoa asiasta mitään ja kiistää, että kyse edes olisi palvelinkeskuksesta. Sen hän myöntää, että neuvotteluja kaupungin kanssa on käyty.

Etelä-Saimaa kertoi jo kesällä, että kaupunki on kiinnostunut ostamaan Vainikkalan aseman tuntumasta maata. Ratapihan pohjoispuolelle kaavailtua ”teollisuusaluetta” valmistellaan tiettävästi nimenomaan konesaleille.

Jos kaupungin edustajilta kysyy palvelinkeskuksista, alkaa paljon puhuva hiljaisuus.

– Nämä yrityshankkeet ovat sellaisia, ettei edes sitä voi kertoa, käydäänkö tällaisia neuvotteluja, kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo.

Yleisellä tasolla Heinonen suostuu sanomaan, että Lappeenranta toki haluaa osansa isoista datakeskuksista. Verkkopalveluiden nopea kasvu lisää tarvetta suurten palvelinkeskusten rakentamiselle koko maailmassa. Sopiva ilmasto tekee Suomesta ja Pohjoismaista keskuksille suotuisan sijaintipaikan.

– Kun meillä on hyvää yliopisto-osaamista ja tietotekniikan osaamista ja Suomi muutoinkin tavoittelee palvelinkeskuksia, niin uskomme, että Lappeenranta on tässä erittäin kilpailukykyinen sijoituspaikka.

Kaupunki tekee asiassa yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön Invest in Finland -yksikön kanssa, joka markkinoi Suomea kansainvälisille tieto- ja viestintätekniikan jäteille.

Ja pari vuotta sitten Lappeenranta oli mukana kamppailusta CSC:n suuresta konesalista. Sitä tavoiteltiin aluksi Kaukaan vanhalle vaneritehtaalle ja myöhemmin juuri Mertaniemeen.

Lopulta syksyllä auennut keskus meni Kajaaniin.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Energia on keskeinen tekijä, kun palvelinkeskusten sijainnista päätetään. Mertaniemellä on ainakin kaksi etua: 1) Sähköhuolto: alueen vieressä kulkee järeä voimalinja ja naapurissa on voimalaitos. 2) Jäähdytysvesi: Saimaassa riittää kylmää vettä tietokoneiden jäähdytykseen.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari