Categories
Artikkelit

Saimaannorpan suojeluun uusi työryhmä

Leena SallinenUusi saimaannorpan suojelutyöryhmä on aloittanut toimintansa. Työryhmän pitää varmistaa norppakannan vakaa kasvu niin, että suotuisa suojelutaso saavutetaan.Välitavoitteena on talvikannan kasvattaminen vähintään 400 yksilöön vuoteen 2025 mennessä. Nyt Saimaalla on noin 310 norppaa.Ympäristöministeriö asetti suojelutyöryhmän viime vuoden lopulla. Se oli jatkoa saimaannorpan suojelustrategialle, joka valmistui ministeriössä vuoden 2011 lopulla. Työryhmä seuraa, että strategia toimenpiteineen toteutuu.Työryhmässä on tutkijapainotteinen asiantuntijaryhmä ja seurantaryhmä, jossa on laaja joukko jäseniä valtion viranomaisista kuntien, maakuntien ja kalastusalueiden edustajiin ja järjestöväkeen.Asiantuntijaryhmän puheenjohtaja on tutkija Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta. Seurantaryhmää vetää Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen, ja siinä on mukana myös eteläkarjalaisia jäseniä.Seurantaryhmä kokoontuu pari kolme kertaa vuodessa, seuraavan kerran huomenna Savonlinnassa. Siellä pohditaan muun muassa Saimaan vesitilannetta.Saimaaseen aiotaan juoksuttaa lisää vettä Kallavedestä ja Pielisestä, ettei Saimaan vedenpinta laske liikaa ja romahduta saimaannorpan pesiä.Saimaannorpan suojelemiseksi toimii myös maa- ja metsätalousministeriön asettama Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmä II. Sen päätavoite on norpan kalanpyydyskuolemien ehkäisy.Ympäristöministeriön toimeksiannon mukaan suojelutyöryhmän pitää tehdä kalastustyöryhmän kanssa tiivistä yhteistyötä.KUVATEKSTIIsmo MarttinenUusi työryhmä patistaa myös kansalaisia saimaannorpan suojeluun. Tähän aikaan vuodesta tärkeintä on antaa norpille pesimärauha.Seurantaryhmä kokoontuu pari kolme kertaa vuodessa, seuraavan kerran huomenna Savonlinnassa.

Leena Sallinen

Kirjoittaja: