Siinä meni samaan läjään Hinkkasen jäämistökin

Keisarinaseman kunnostaja pelkäsi paloa saneerausvaiheessa.

Veitsi kääntyy kulttuurihistoriallisessa haavassa Lappeenrannassa. Keisarinaseman palo tuhosi puisen arvokiinteistön ohella myös puretusta Hinkkasen talosta talteen korjattua tavaraa. Kaksi kaakeli- ja kolme pönttöuunia, 70 neliötä lattialankkua sekä ullakkoportaat lojuvat nyt aseman tuhkakasassa.

— Hinkkasen taloa purettaessa ostin lankut, portaat ja uunit, kun ajattelin niitä meidän puolelle asemataloa. Rahvaan odotussaleissa ei ollut kaakeliuuneja, ja ne jäivät meiltä käyttämättä, joten myin ne kaupungille. Siellä samassa kasassa nekin ovat, kiinteistönkehittäjä Jari Koskimies Kirsi-kiinteistöt Oy:stä kertoo.

Koskimies heilui työhaalarit päällä sekä Keisarinaseman peruskorjauksessa että Hinkkasen talon purku-urakassa. Tavarat menivät, muistot ovat vielä jäljellä.

— Katerpillarit kävivät aseman kulmilla vuonna 2004. Se olisi ollut huonompi loppu kuin tämä. Nyt se sentään kukoisti muutaman vuoden, Koskimies sanoo.

Hänen mukaansa Keisarinasema oli kuin spitaalinen Lappeenrannassa. Kukaan ei halunnut koskea siihen. Myös vaimo piti ylipuhua kiinteistön hankintaan.

— Halusin kunnostaa aseman, mutta julkinen höpötys ympärillä rasitti. Siinä oli kaikessa yksinkertaisuudessa kyse vain vanhan hirsitalon peruskorjauksesta.

Keisarinaseman kunnostuksessa ei Koskimiehen mukaan jätetty mitään sattuman varaan. Purkutöihin osallistui paikallista palopäällystöä, sähkötöihin samoin.

— Pelkäsin, että asema palaa purkamisvaiheessa. Kun samassa paketissa oli hyvä timpuri ja palovalvoja, oli mahdollista polkea miinat, jotka olivat vastassa purkamisen yhteydessä. Hälytinjärjestelmä ja sähkötyöt olivat myös taitavissa käsissä. Lopputulos oli kaikkien nähtävissä, se oli loistava, Koskimies kertoo.

Hänen mukaansa viranomaiset vaativat Keisarinasemalle palohälytinjärjestelmää, joka on talon sisäinen järjestelmä ja joka ei ole yhteydessä ulkomaailmaan.

— Meillä oli lisäksi puhelinrobotti vartiointiliikkeelle juuri tällaisten tilanteiden varalle. Palo on lähtenyt sellaisesta kulmasta, ettei sitä olisi saanut sammutettua.

Kirsi-kiinteistöt Oy:llä oli paljon rahaa kiinni Keisarinasemassa. Koskimies kertoo, että tilat olivat pitkään tyhjillään, koska niihin haluttiin hyvä vuokralainen.

— Reim valikoitui, koska ymmärtää kiinteistöalan ammattilaisena muita enemmän kiinteistöistä. Sitten tulee kova pakkasyö, ja tulos on tämä. Murphyn laki.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö