Tarjolla terveysturisteja

Nordic Clinic haluaa tuoda Venäjältä potilaita Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Eksote tarjoaisi tilat ja henkilöstön.

Anne Kotiharju

Terveysturisteja olisi tarjolla leikkaus- ja muihin toimenpiteisiin Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Potilaita Venäjältä välittävä operaattori Nordic Clinic haluaa rakentaa yhteistyömallin Eksoten kanssa kevään kuluessa.

-Lähestymme lähiaikoina Eksotea yhteistyöehdotuksella. Kysymme, saammeko luvan tarjota Eksoten alueen palveluita Suomen ulkopuolelta tuleville potilaille. Eli voiko Eksoteen tuoda venäläisiä potilaita hoidettaviksi ja voiko Eksote hoitaa keskitetysti myös tapaturmapotilaita, sanoo vuosi sitten perustetun yhtiön toimitusjohtaja Tero Silvola.

-Eksote tarjoaisi tilat ja pääsääntöisesti henkilöstön. Uutta leikkaussalikapasiteettia ei terveysturisteille Suomeen tarvita.

Silvola odottaa vastausta pian. Yhtiö on solmimassa sopimuksia venäläisten vakuutusyhtiöiden kanssa.

-Me olemme valmiit vaikka heti. Olemme jo kysyneet useita kertoja, että saammeko tuoda potilaita, mutta vastaus on ollut kielteinen.

Silvola vakuuttaa, että potilaita riittää.

-Jo nyt 1,2 miljardia euroa venäläistä pääomaa menee vuosittain terveysturismin mukana Saksaan, Israeliin ja Sveitsiin.

Kysyntää on muun muassa päiväkirurgiasta, kardiologiasta, neurokirurgiasta, synnytysten hoidosta ja kuntoutuksesta.

-Tässä ei ole muuta uutta Eksotelle kuin se, että maksajataho on eri. Eksotelle tämä on käytännössä riskitöntä. Kapasiteetti on jo olemassa, on seinät ja leikkausvälineet. Tämä tuo vain järjestelmään lisää rahaa.

Toimenpiteen jälkeen potilaita ei sijoiteta vuodeosastoille, vaan terveyshotelleihin ja muihin vastaaviin. Tiuruniemen vanha sairaala ja sinne kaavailtu hyvinvointipalvelujen keskittymä voisi olla yksi ratkaisu.

-Mahdollista on sekin, että isot leikkaukset tehdään muualla yksityissairaaloissa ja kuntoutus hoidetaan Etelä-Karjalassa.

Silvolan mukaan venäläiset asiakkaat tulevat joka tapauksessa.

-Luontevinta olisi, että heille tarjottaisiin palvelu mahdollisimman läheltä rajaa. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä Helsingin ja Uudenmaan suunta on kiinnostunut heistä.

Silvola arvelee, että Eksote saattaisi saada palveluihin henkilöstöapua. Pääkaupunkiseudulta voisi tulla kirurgi tekemään leikkauksia terveysturisteille.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Terveysturisti tulisi Eksoteen esimerkiksi leikkaukseen tai synnyttämään. Keskussairaalan jälkeen hoito jatkuisi potilashotellissa tai vastaavassa.

Operaattori järjestelee, Eksote hoitaa

Nordic Clinic välittää potilaita Venäjältä Eksotelle erikoissairaanhoitoon.

Tekee myynti- ja markkinointityötä Venäjällä, jotta venäläiset kuluttajat ja vakuutusyhtiöt kiinnostuvat suomalaisista terveyspalveluista.

Kerää hoidettavien asiakkaiden potilastiedot Venäjällä ja toimittaa tiedot Eksotelle.

Valikoi soveltuvat potilaat. Noin puolet voi lähettää Suomeen. Esimerkiksi suuren kuolemanriskin potilaita ei lähetetä.

Hoidon jälkeen potilas siirtyy terveyshotelliin tai muualle jatkohoitoon.

Operaattori seuraa hoidon etenemistä sekä kuntoutumista ja raportoi vakuutusyhtiölle.

Eksote laskuttaa operaattoria, joka perii maksut vakuutusyhtiöltä.

Lähde: Nordic Clinicin toimitusjohtaja Tero Silvola

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju