Vapaudenaukio täyttyy pian

Technopolis 2:een saattaa tulla Eksoten aikuisten talo. Technopolis hakee kaavamuutosta isolle rakennukselle kirjaston viereen.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Technopolis kaavailee Lappeenrannan Vapaudenaukiolle kirjaston viereen odotettua suurempaa rakennusta. Yksi tulija uuteen rakennukseen saattaa olla Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri.

Technopolis hakee pitkään tyhjillään odottaneelle tontille lisää rakennusoikeutta sekä haluaa laajentaa tonttia Valtakadun varteen asti.

Technopoliksen Lappeenrannan toimintojen johtaja Markku Hokkanen hoputtaa kaavaprosessia.

-Toivomme voivamme edetä nopeasti, jos ja kun kaava antaa myöten.

Eksoten tekninen johtaja Juhani Ahokas kertoo, että Technopolis on jättänyt Eksotelle tarjouksen Vapaudenaukiolle tulevista tiloista. Eksote on saanut myös muita tarjouksia sen jälkeen, kun se ilmoitti hakevansa isohkoja tiloja nyt ympäriinsä sijaitseville palveluilleen.

Ahokkaan mukaan kirjaston vierus voisi hyvinkin olla sopiva paikka, mutta hinta- ja muut asiat vaikuttavat lopulliseen ratkaisuun.

-Meillä on onneksi vaihtoehtoja. Tilanne on kannaltamme hyvä, saimme useita tarjouksia.

Uusien tilojen toivotaan olevan käytössä viimeistään ensi vuonna.

Vt. kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki uskoo kaavan valmistuvan syksyllä. Nykyisen kaavan mukaan Technopolis voi rakentaa Technopolis ykkösen jatkeeksi toisen samanlaisen.

-Nyt tavoitteena on huomattavasti suurempi, suunnilleen samankorkuinen ja Valtakadun varteenkin ulottuva rakennus. Siitä tulee ihan omanlaisensa, uskoo Jouhki.

Technopolis ykköstä on arvosteltu ydinkeskustaan sopimattomaksi. Jouhkin mukaan näkyvä paikka on haasteellinen. Kyseessä on myös viimeinen keskustan vapaa tontti, joka on sovelias julkiseen rakentamiseen. Nykyisessä kaavassa kirjaston vieressä on julkisen rakennuksen tontti, johon muun muassa soviteltiin teatteria.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Technopolis ykkönen (edessä oikealla) on odottanut vuosia viereensä samanmoista Technopolis kakkosta. Kaavamuutoshakemuksen mukaan uusi rakennus onkin huomattavasti suurempi ja se tulee kirjaston ja liikenneympyrän välimaastoon.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju