Venäjä vetoaa koululaisiin

Venäjä on ylivoimaisesti suosituin vapaavalintainen kieli Lappeenrannan alakouluissa. Pienissä kouluissa kielten ryhmää ei aina synny.

LAPPEENRANTA. Kolmasluokkalainen Miro Torikka kirjoittaa keskittyneesti omaa nimeään kyrillisin kirjaimin. Lönnrotin koulua käyvä Torikka ei aio alakoulussa opiskella englannin lisäksi toista vierasta kieltä. Kanavansuun koululainen Anna Laukkanen sen sijaan haluaa oppia ranskan.

— Se ärrä on niin hauska.

Kimpisen koulussa vietettiin keskiviikkona kielimaistiaisia, joissa tutustuttiin Lappeenrannan vapaavalintaisten kielten tarjontaan. Venäjän kieltä maisteltiin Itä-Suomen koulun oppilaiden ja opettajien johdolla. Kuvitteellisessa Allegro-junassa opeteltiin muun muassa venäläisiä numeroita ja erilaisia tervehdyksiä.

Vaunujen ikkunoista kurkistelivat Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Venäjän kansalliseläin, karhu.

Lappeenrannassa vapaaehtoisen A2-kielen opiskelun voi aloittaa neljännellä luokalla. Oppilaat voivat valita vapaaehtoiseksi vieraaksi kieleksi ranskan, saksan tai venäjän sekä Kesämäen koulussa myös espanjan.

Noin kolmannes haluaa aloittaa toisen vieraan kielen opinnot jo alakoulussa. Viime vuonna näistä oppilaista yli 60 prosenttia valitsi venäjän. Venäjä on kasvattanut huimasti suosiotaan vuodesta 2007, jolloin vain 14 prosenttia otti sen valinnaiseksi kieleksi.

— Venäjä on viime vuosina noussut erityisesti saksan kustannuksella. Vanhemmat ja lapsetkin näkevät venäjässä monia hyötyjä. Esimerkiksi kesätöissä ja työelämässä se on valttikortti täällä ja muuallakin Suomessa, Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routti toteaa.

Vaikka kolmasosa valitsee A2-kielen, käytännössä vain viidennes tai neljännes ikäluokasta pääsee Routin mukaan aloittamaan opinnot haluamassaan kielessä. Hänen mukaansa kaupunki tekee kaikkensa, että mahdollisimman monen valinta toteutuisi.

Muun muassa 16 oppilaan ryhmäkoosta on joustettu, koulujen valinnaisten kielten ryhmiä yhdistetty ja etäopetusta hyödynnetty. Esimerkiksi Kaukaan alakoululaiset opiskelevat ranskaa Alakylän koululaisten kanssa videoyhteyden avulla.

— Suurimmassa osassa kouluista on vain yksi luokka ja jos kolmasosa 20 oppilaasta valitsee vapaaehtoisen kielen, niin eihän se riitä, varsinkin kun valinta jakautuu kolmen kielen välillä.

Anna Laukkanen osaa jo nyt englannin lisäksi venäjää. Hänen äitinsä on puoliksi venäläinen ja hänellä on venäjää opiskeleva veli, joka opettaa pikkusiskoaan koulun jälkeen.

Laukkasella on sorahtavan ärrän lisäksi muitakin syitä opiskella ranskaa. Hän aikoo kenties asua tulevaisuudessa Ranskassa. Vielä hän ei ole päässyt käymään maassa.

— Ranska on hieno maa, olen katsonut kuvia Google-haussa.

Alakoululaisten kielivalinnat vuonna 2012

Saksa 38 oppilasta

Ranska 34

Venäjä 152

Espanja 16

Yhteensä 240 oppilasta eli 35 prosenttia ikäluokasta.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Helmi Nykänen