Raja kiehtoo turistia

Opastettujen turistikierrosten kysyntä on romahtanut Lappeenrannassa. Tyypillisesti oppaan palveluja haluaa bussilastillinen eläkeläisiä.

Kaisa Juntunen

LAPPEENRANTA. Turistit haluavat nähdä Lappeenrannassa Saimaan kanavan ja Linnoituksen. Ulkomaisia matkailijoita kiehtoo Venäjän rajan läheisyys.

-Olisipa vesitorni käytössä. Voisimme viedä sinne ryhmän ja kertoa, että kirkkaalla säällä sieltä voi nähdä naapurimaahan saakka, toivoo Lappeenrannan matkailuoppaiden puheenjohtaja Päivi Hyttinen.

Kirkot kiinnostavat matkailijoita aina. Lapsiperheitä näkyy Linnoituksen kävelykierroksilla, ja draamakierrokset innostavat myös nuoria.

Jokainen opas kokoaa omanlaisensa kierroksen. Ulla Rustholkarhu voisi kuljettaa vieraita vaikkapa seuraavaa reittiä:

-Lähtö Kauppatorilta, sankarihautausmaan ja Lappeen kirkon ohi kohti Lauritsalaa ja kanavaa. Takaisin palaisimme Kaukaan tehtaan sivuitse, ajaisimme ehkä Luukkaansalmen sillan yli ja palaisimme rantaa pitkin Linnoitukseen.

Hyttinen kertoo, että turistibussien kierros voi suunnata myös länteen. Silloin ajellaan lentokentän laitaa, katsotaan siellä olevat muistomerkit ja koukataan Ruoholammen kautta yliopistolle.

Kiinnostus opastettuihin turistikierroksiin on vähentynyt. Kymmenen vuotta sitten Lappeenrannan matkailuoppailla oli noin 500 keikkaa vuodessa, nykyään noin 200.

Opastettuja kierroksia haluavat ennen muuta suomalaisryhmät. Ulkomaisten turistien osuus on hyvin pieni. Kaupungissa ahkerasti vierailevat itänaapurit eivät ole opastuksista innostuneet.

-Ensi kesänä vedämme muutaman venäjänkielisen tunnin mittaisen kierroksen, joka lähtee kauppakeskus Gallerian edestä ja palaa samaan paikkaan, Hyttinen kertoo.

Tyypillisesti opastuksen on tilannut bussilastillinen eläkeläisiä jostakin päin Suomea.

-Usein porukassa on joitakin Karjalan evakkoja, Rustholkarhu kertoo.

Kaupunki ja yritysten vieraat ovat toinen tyypillinen ryhmä. Toukokuussa liikkeellä on luokkaretkeläisiä.

Luokkakokous- ja armeijamuisteloporukat ovat yksi selkeä asiakasryhmä.

-Täältä kauan sitten pois muuttaneet yllättyvät kaupungin kasvusta, Hyttinen kertoo.

MATKAILUOPPAAN on tunnettava kaupungin historia ja nykypäivä. Heidän on tiedettävä vastaus kysymyksiin niin Kaukaan toiminnasta ja kunnallisverosta kuin kaupunginorkesterin vahvuudesta.

Tärkeää on osata lisäksi tuhat ja yksi kaskua kotikaupungista. Turistibussissa alkaa haukottelu ja pulina, jos opas latelee pelkkiä faktatietoja.

Matkailijoita kiinnostavat myös kaupungissa asuvat ja sieltä lähteneet julkkikset. Hyttinen on jo varautunut siihen, että ensi kesänä kysellään paljon näyttelijä Eeva Litmasesta, joka esiintyy Lappeenrannan kesäteatterissa Torstaina vietettiin kansainvälistä matkailuoppaan päivää.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Lappeenrannan matkailuoppaat Ulla Rustholkarhu (vas.) ja Päivi Hyttinen esittelevät Stefan Lindforsin suunnittelemia uusia virka-asujaan. Sama asu on oppailla ympäri Suomea.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen