Saimaan tulva hellittää

Jos kevättalvella sataa tavanomaisesti, Saimaan pinta laskee vapuksi 20 senttiä. Itä-Suomen talvi on ollut vähäsateinen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus pitää Saimaan suurtulvan riskiä hyvin pienenä. Arvio perustuu tämän hetken vesitilanteeseen.

Jos Itä-Suomessa sataa tästä eteenpäin korkeintaan tavanomaisesti, ennusteen mukaan Saimaan pinta laskee hiljalleen, lähes 20 senttiä huhtikuun puoliväliin ja vappuun mennessä.

Sen jälkeen järvenpinta pysyttelee suunnilleen ennallaan ja kääntyy lievään laskuun kesäkuussa. Tällöinkin vedenpinta pysyy varsin korkealla.

Jos kevät on hyvin sateinen ja lumipeite paksunee merkittävästi, vedenpinta voi nousta huomattavasti nyt ennustettua ylemmäs.

Saimaan pinta on edelleen tulvakorkeudessa eli 65 senttiä normaalia ylempänä. Järvenpinta oli perjantaina Lauritsalassa lukemassa 76,36 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ennusteen mukaan vedenpinta jää tulvarajan alapuolelle toukokuun alkupuolella. Tuohon aikaan järvenpinnan kuuluisi normaalisti nousta, mutta nyt ennustetaan toisensuuntaista kevättä ja kesää.

Talven aikana on satanut niukahkosti. Joulu-tammikuussa satoi 84 prosenttia keskimääräisestä. Helmikuun sademäärästäkin näyttää tulevan keskimääräistä pienempi.

Samalla Itä-Suomessa on lunta keskimääräistä vähemmän. Lumen vesiarvo eli lumikuorma oli 15. helmikuuta noin 80 prosenttia keskimääräisestä.

Kallavedestä ja Pielisestä juoksutetaan parhaillaan lisävettä, jotta saimaannorpan pesintä onnistuu eikä liian raju vedenpinnan lasku romahduta pesiä.

Ilman lisävettä Saimaan pinta alenisi lähes 30 senttiä joulukuun alun jäätymisestä 20. maaliskuuta mennessä.

Lisäveden avulla vedenpinnan aleneminen saadaan hidastettua pariinkymmeneen senttiin, joka riittänee turvaamaan norppien pesät. Nyt laskettava lisävesi tavallaan aikaistaa kevättulvaa.

Norpan pesintäkauden aikana Saimaan pinta voi laskea korkeintaan 20 senttiä, jotta pesintä onnistuu.

Saimaan pinta on laskenut jäätymisajasta 14—16 senttiä ja vuodenvaihteesta yhdeksän senttiä.

Vuoksesta juoksutetaan vettä tällä hetkellä 800 kuutiometriä sekunnissa. ELY-keskus lisää juoksutusmäärää maaliskuun lopulla, jos tilanne sitä vaatii.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen