Categories
Artikkelit

Välitavoite matkalla Savitaipaleelta Sotshiin

Riikka Sarasoja-Liljan paras vire löytyi valmentaja Heikki Pusan näkemyksen mukaan sopivasti viime viikonloppuna Davosin maailmancupissa.

Jarmo Hämäläinen

SUOMEN ensimmäinen MM-mitali toi Riikka Sarasoja-Liljalle ja Krista Lähteennmälle sunnuntaipäivään monenlaista kiirettä, mutta Sarasoja-Liljan valmentaja Heikki Pusa ehti välillä raportoimaan kotimaahankin Val di Fiemmen tunnelmista.

-Hiihtäjiä viedään nyt paikasta toiseen kovalla tohinalla, mutta Riikka oli ainakin iloinen kuin peipponen, kun hänet juuri näin, kertoi lappeenrantalainen pitkän linjan hiihtovalmentaja.

Heikki Pusan ja Riikka Saras-

oja-Liljan valmennusyhteistyö jatkuu nyt neljättä talvea. Aiemmin Lappeen Riennon hiihtäjää on valmentanut kotimaisen valmennuskaartiin kärkinimiin kuuluva Toni Roponen.

Päätavoitteen valmentaja ja urheilija asettivat jo vuosia sitten tulevaan talveen ja vuoden 2014 Sotshin olympiakisoihin.

-Riikan tämän talven hiihdoissa Davosin maailmancupissa onnistuminen viime viikonloppuna oli tärkeää. Se avasi jotenkin hiihtoa rennommaksi.

-Tämä mitali oli oikein hyvä välitavoite matkalla Savitaipaleelta Sotshiin. Sellaisen nimenhän me olemme tälle projektille antaneet, Heikki Pusa kertoo.

SUNNUNTAIN parisprintissä molemmat suomalaishiihtäjät hoitivat Heikki Pusan mielestä urakkansa erinomaisesti.

-Riikan kanssa taktiikkaa mietittiin ja katsottiin joitakin ajolinjoja, joita kannattaa radalla ottaa. Hän hoiti osuutensa erittäin hyvin ja osasi säästellä karsinnoissa voimiaan.

-Krista Lähteenmäen suoritukselle pitää myös osata antaa arvoa. Hänellä on jo näissä kisoissa kova urakka takanaan. Yhdistelmäkisan jälkeisenä päivänä parisprintin hiihtäminen noin hyvin on kova suoritus.

Yhdysvaltain ensimmäinen hiihdon MM-kulta ei tullut Heikki Pusalle yllätyksenä.

-Kikkan Randall on naishiihtäjistä maailman paras luistelija ja Jessica Diggins on myös erinomainen vapaan hiihtäjä.

RIIKKA SARASOJA-LILJAN urakka MM-hiihdoissa jatkuu tiistaina kympin vapaan kisassa.

-Se kisa ratkaisee naisten viestijoukkueen koostumuksen. Turha sitä on kuitenkin etukäteen spekuloida. Hiihtämällähän ne paikat on otettava, Heikki Pusa korostaa.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Markku Ulander

Riikka Sarasoja-Lilja hoiti hienosti osuutensa MM-parispintissä ja pohjusti hyvät asemat ankkuri Krista Lähteenmäelle mitalin varmistamiseen.

Riikka Sarasoja-Lilja

31-vuotias

Kotoisin Savitaipaleelta, seura Lappeen Riento Asuu Kuortaneella, naimisissa Opiskelee Jyväskylän yliopistossa MM-pronssi parisprintissä Val di Fiemmessä 2013 Maailmancupissa parhaimmillaan kuudes, Tour de Skin osakilpailussa parhaimillaan neljäs Nuorten MM-viestikultaa 2001 SM-kultaa viestissä, SM-hopeaa ja -pronssia henkilökohtaisissa kisoissa Valmentajat Heikki Pusa, Satu Pusa, Ari Saarikoski

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen