Armilan keittiöstä iso soppa

Sairaalakeittiön sulkeminen korjauksen ajaksi on iso ruljanssi. Varsinkin silloin, kun se joudutaan tekemään suunnitelmista poiketen etuajassa.

Kaija Lankia

LAPPEENRANTA. Sisäilmaongelmat sulkevat Armilan sairaalan keittiön kevään aikana. 750 päivittäisen aterian valmistus hajautetaan viiteen keittiöön.

Syynä on keittiön sisäilma, joka on aiheuttanut oireita suurelle osalle henkilökuntaa. Se selvisi joulun jälkeen työterveyshuollon tekemässä selvityksessä.

— Tutkimustulokset eivät antaneet muuta vaihtoehtoa kuin toimintojen siirron, sanoo ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä Saimaan Tukipalveluista.

Sairaalan keittiössä tehdään päivittäiset ateriat paitsi sairaalan potilaille, myös Lehmuskodin, Tarulantuvan, Leirikodin ja Pihlajakodin asukkaille ja Kotimäenkadun asuntolaan. Lisäksi Armilan keittiön ruokaa syövät talon oma henkilökunta ja Lappeenrannan Energian henkilökunta.

Toimintojen organisointi korjaustöiden ajaksi on ollut nyt ankarassa mietinnässä.

— Keittiöverkko on niin tiukaksi suunniteltu, että ylimääräistä kapasiteettia ei ole missään, Särmälä toteaa.

Toiminnot joudutaankin hajauttamaan.

— Armilan sairaalan osastojen ruuanvalmistus ja henkilökuntaruokailu siirtyy keskussairaalaan, Lehmuskodin ruuat tehdään Sammonkodissa ja loput Kesämäen aluekeittiössä, Särmälä kertoo.

Siirto Kesämäkeen aiheuttaa puolestaan ketjureaktion: osa sen ruuanvalmistuksesta joudutaan siirtämään Kimpiseen ja Kimpisestä puolestaan osa Lauritsalan aluekeittiöön.

Lisäinvestointina hankitaan kuljetusvaunuja Armilan ruuan tuomiseen keskussairaalasta.

Elina Särmälää harmittaa hyvän järjestelmän ja optimoidun logistiikan sekoittuminen. Ruokaa joudutaan nyt kuljettamaan halki kaupungin ja eri asiakasryhmien pakkaa sekoittamaan.

— Tilat väistökeittiöissä käyvät ahtaiksi, monen keittiön prosessit sotkeutuvat, hän pahoittelee.

Armilan keittiön henkilökunta hajautetaan eri yksiköihin tarpeiden mukaan.

— Henkilökunnan toiveita yksiköihin sijoittumisesta on kuultu.

Lisänsä keittiösoppaan tuo keskussairaalan keittiössä parhaillaan menossa oleva remontti. Sen odotetaan valmistuvan huhtikuun loppuun mennessä.

Muutos tapahtuisi siten toukokuun alussa. Siihen mennessä pitäisi selvitä myös Armilan keittiön ja koko keittiösiiven remonttitarve.

— Lisäkuluja aiheutuu siitä, että joudutaan toimimaan lyhyellä aikataululla ilman ennakkosuunnitelmaa. Keittiösiipi on ollut pitemmän aikaa peruskorjaussuunnitelmissa, mutta ei ole ollut rahaa, Särmälä toteaa.

Ison sairaalakeittiön väistötilana ei voida käyttää parakkia Alakylän koulun keittiön tapaan.

— Sellaista parakkia ei ole edes olemassa. Sähköistyksineen ja viemäreineen sellainen olisi erittäin kallis, Elina Särmälä sanoo.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia