Eksote ottaa avosylin Imatran

Etelä-Karjalasta esitetty yhtenäinen sote-alue auttaisi Eksotea järjestämään Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan palveluja.

Anne Kotiharju

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin jäsenkuntien toive koko Etelä-Karjalan kattavasta sote-alueesta toteutuu. Selvityshenkilötyöryhmä esittää, että myös Imatra antaa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut Eksoten järjestettäväksi. Nykyisin Imatra järjestää ne pääosin itse.

Työryhmän mukaan Etelä-Karjalan jakautuminen kahteen sote-alueeseen heikentäisi alueen elinvoimaisuutta ja purkaisi Eksoten toiminnan.

Myös Eksoten hallintomallilla eli kuntayhtymänä voidaan jatkaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut isäntäkuntamalli, jossa palvelujen järjestämisestä olisi vastannut esimerkiksi Lappeenranta.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen arvelee koko maakunnan kokoisen sote-alueen tuovan eniten muutoksia pohjoispään kuntien eli Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan palveluihin.

-Uskon tuon alueen asukkaiden huomaavan sen, kun jatkossa pystytään joustavammin käyttämään Imatran palveluja.

Itkosen mukaan Eksote voisi myös miettiä Imatran Honkaharjun sairaalan uudenlaista käyttöä.

-Honkaharju, keskussairaala ja Armila muodostaisivat kolmiosairaalan.

Yhteistyön vahvistaminen tukee Itkosen mukaan myös keskussairaalan asemaa.

-Ratkaisu turvaa sen, että päivystys, synnytykset ja ensiapu säilyvät maakunnassa. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin huolehtia omasta keskussairaalasta, kun kukaan muu tuskin olisi liittymässä meihin.

Itkonen uskoo myös, että lähipalvelut turvataan.

-En näe riskiä, että lähipalvelut olisivat sote-alueessa uhattuna. Jos jotain muuttuu tai palveluja keskittyy, tilalle tule jotain uudenlaista ja eri tavalla toimivaa.

Imatran kanssa olisi neuvoteltava muun muassa maksuosuuksien määräytymisperusteista. Imatra on tähän mennessä katsonut, että se pystyy itse järjestämään Eksotea paremmat palvelut.

-Eiköhän näistä sopu synny. En voi uskoa, että yhdistymisestä ja synergiaeduista voisi olla Imatrallekaan mitään haittaa, päinvastoin.

Itkonen pitää selvitysmiesten esitystä kokonaisuutena hyvänä saavutuksena.

-Tämä on merkittävä edistysaskel Suomessa. Toki pidemmälle meneväkin ratkaisu olisi ollut hyvä. Nyt alueita jäi 34, joista 10-15 ehkä sulautuu tulevaisuudessa suurempiin alueisiin.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Imatran 28 000 asukkaan väestöpohja ei riitä selvitysmiesten mielestä itsenäiseen laajan perustason palveluiden järjestämiseen. Seppo Melto asioi tiistaina Honkaharjun terveysasemalla, jonka palvelut siirtyisivät esityksen mukaan Eksoten järjestettäviksi.

132 500 asukkaan sote-alue

Etelä-Karjala Imatra mukaan lukien muodostaa yhden sote-alueen.

Kunnat ovat siirtäneet palvelujen järjestämisvastuun kuntayhtymälle, Eksotelle.

Eksotessa on jo yhdistetty saman organisaatioon erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto sekä sosiaalihuoltoa.

Imatran väestöpohja ei riittäisi itsenäiseen laajaan perustason palvelujen järjestämiseen.

Imatran mukaantulo parantaa koko alueella ja etenkin etenkin Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.

Venäjänkielisen vähemmistön palveluiden turvaaminen helpottuu.

Henkilöstön rekrytointi helpottuu.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju