Iloa, pelkoa, helpotusta

Ison-Kristiinan yrittäjät myöntävät, että kauppakeskus on remontin tarpeessa. Evakkotiloista veikataan pulaa.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Virtaa. Sitä tuntui säteilevän kauppakeskus Ison-Kristiinan kahvilayrittäjä Piia Säynäjäkangas perjantaina.

-Olen erittäin iloinen ja optimistinen. Asiaa on käsitelty kauan, ja kyllä helpotti lopullinen päätös. Nyt päästään siirtymään uusiin juttuihin!

Säynäjäkangas puhuu torstaina julkistetusta Ison-Kristiinan remontista ja laajennuksesta. Työn aikana koko kauppakeskus uudistuu ja tilat tuplaantuvat.

21 vuotta kahvila Kristiinaa pitänyt Säynäjäkangas kertoo kaipailleensa kauan mahdollisuutta laajentaa sitä. Suunnitelmat ovat junnanneet, kun kauppakeskuksen kohtaloa on vatvottu.

-Nyt ollaan vielä kesä tässä ja sitten tulee muutto remontin ajaksi. Tilakysymys on mietitty, onhan tämä ollut tapetilla kauan.

Säynäjäkangas näkee Iso-Kristiinan ”lappeenrantalaisten kauppakeskuksena”, jonka on korkea aika uudistua.

-Tähän asti epävarmuutta on ollut ilmassa, mutta nyt tuntuu, että hyvään suuntaan ollaan menossa.

Yhtä luottavainen ei ole Pikku-Kiinan yrittäjä Lisa Zhang kauppakäytävän toisessa päässä. Zhang on pitänyt puotiaan kahdeksan kuukautta. Torstaina tuli tieto, että elokuussa on muutettava.

-Keskustasta on vaikea löytää sopivaa pientä tilaa, varsinkin kun kaikki etsivät yhtä aikaa. Weerassa olisi 100-200 neliötä, mutta se on liian kallis ja iso. Tämä on 18,5 neliötä, Zhang esittelee värikästä nurkkaustaan.

Pikku-Kiina haluaa pysyä ihmisvirtojen äärellä. Iso-Kristiinassa puodissa käyvät eläkeläiset lepuuttamassa jalkojaan ja juttelemassa. Koululaiset maleksivat pienen ja kivan perässä.

Zhang ei usko, että puodilla on paluuta uusittuun Isoon-Kristiinaan. Sopivaa tilaa ei ehkä tule, ja vuokra nousee.

-Vähän pelottaa. Työtilanne ei maahanmuuttajille ole loistava, siksi perustin yrityksenkin, 4,5 vuotta Suomessa asunut Zhang kertoo.

Jotkut voivat ottaa rennommin. Saimaan Laukun yrittäjälle Tuula Sinisalolle 25 vuotta Isoa-Kristiinaa riittää.

-Hyvä että remontoidaan, mutta minulla on ikää sen verran, etten enää jatka enkä etsi korvaavia tiloja. En usko että saisinkaan, kun kaikki yhtä aikaa etsivät.

Päätökset yrityksen kohtalosta muhivat toistaiseksi.

Monissa ketjumyymälöissä työntekijät kertovat saaneensa niukasti tietoa.

-En ole ehtinyt kyselläkään, kun olen ollut yksin töissä. Ei huoleta, en voi kuitenkaan vaikuttaa, Kikka Heikkinen huikkaa kampaamokauppa Sitruunasta.

Moni myös kieltäytyy kommenteista kertoen tunteiden olevan vielä ristiriitaisia: asia on ollut ilmassa, mutta kun muutos on tosiasia, siinä on sulattelemista.

Brahen Kuvan työntekijä Saila Nurmi arvailee, mikä pienyrittäjille voi olla kova pala.

-Iso kansainvälinen firma voi sanella aukioloajat, ja ne revitään yrittäjän selkänahasta. Syvästi epäilen, kannattaisiko meidän olla täällä 21 asti illalla.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lisa Zhangin Pikku-Kiina haluaa pysyä ihmisvirtojen äärellä. Iso-Kristiinassa se on lyhyessä ajassa saanut vakioasiakkaita varsinkin lähistön eläkeläisistä.

Piia Säynäjäkangas aikoo jatkaa kahvila Kristiinaan pitoa entistä laajempana uusitussa Isossa-Kristiinassa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman