Categories
Artikkelit

Jeesuksen näköinen mies ristille

Ristin tie saa Lappeenrannan ensi-iltansa. Iso ponnistus näkyy katukuvassa.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Jumalani, savitaipalelainen Timo Mikkola huutaa isoon ääneen kellotapulin juurella Lappeenrannan Keskuspuistossa. Miksi minut hylkäsit?

— Poliisi ei tule paikalle. He tietävät, että me treenataan, ohjaaja Arto Myllärinen kuiskaa, kun alan pälyillä ympäriltäni Mikkolan näyttelemisen vaikutuksia.

Mikkola ja Myllärinen käyvät Jeesuksen viimeisiä vaiheita läpi julkisesti Lappeenrannassa tällä viikolla. Kärsimysnäytelmän työstö tähtää pitkäperjantaihin, jolloin Raamatun tapahtumiin perustuva Ristin tie — Via Crucis saa Lappeenrannan ensi-iltansa. Täällä Jeesus vaeltaa Keskuspuistosta Linnoitukseen.

— Kärsimysnäytelmän tapahtumapaikat Lappeenrannassa ovat keskeisiä kaupungin, ja miksei myös kirkonkin historian kannalta, Myllärinen kertoo.

Nöyryys. On pakko olla nöyrä. Siten Timo Mikkola kuvaa näyttelijän tietään roolihahmonsa sisäiseen todellisuuteen. Ulkoisesti homma on helpompaa.

Mikkolalla on siviilissä lyhyt parransänki, ja vähintäänkin beatlespituinen tukka. Näyttelijän isoissa rooleissa ne ovat olleet hahmojen ulkoisia tunnusmerkkejä.

— Jeesuksen roolista sain tiedon myöhään. Parta on kasvanut syksystä asti, mikä on lyhyt aika. Europaeuksen partaa piti kasvattaa puolitoista vuotta.

Jeesuksen rooliin Mikkolan valitsi Myllärinen. Ohjaajan mielestä Mikkolan silhuetti muistutti tietyssä valossa Savitaipaleen kirkon alttaritaulun päähahmoa.

Kansatieteilijä Europaeuksen ja kristittyjen vapahtajan ohella Mikkola on näytellyt kansanperinteen Väinämöistä. Mikä yhdistää näitä alojensa suurmiehiä?

— En ole miettinyt, mutta yksinäisyys, nyt kun kysyt. He olivat kaikki yksinäisiä, jollakin tavalla valtavirran laidalla, jopa sen ulkopuolella, Mikkola puntaroi.

Europaeus, Jeesus, Väinämöinen. Sitä Mikkola on leikkimielisesti pohtinut, mikä voisi olla sopiva jatkumo rooleille. Toistaiseksi vastausta ei ole kerrottu.

Ristin tie on Myllärisen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä. Se on iso ponnistus, joka näkyy ja kuuluu Lappeenrannan kaupunkikuvassa hiljaisella viikolla.

Näytelmässä on yli 50 roolia, vapaaehtoisia avustajia on lähes 200. Suurin osa 30 000 euron budjetista menee tekniikkaan. Sen tekevät ammattilaiset.

— Valaistus ja äänentoisto on kaikissa paikoissa. Kuusi miestä rakentaa sitä kolme päivää. Se toimii niin hyvin kuin mahdollista, Myllärinen sanoo.

Ristin tietä on tehty Helsingissä ja sen jälkeen muissa kaupungeissa 15 vuotta. Pienin yleisö Helsingissä on ollut 15 000. Täällä odotukset ovat vaatimattomat.

— Näytelmässä on isoja teemoja. Kuulostellaan, mitä se saa aikaan, Sammonlahden kirkkoherra Jukka Lehtinen kertoo tavoitteista.

Kuvateksti:

Arto Myllärinen (keskellä) ohjaa Timo Mikkolaa (vas.) Golgatalle, jossa häntä vartioi Ilpo Sientola. Lappeenrantalaislähtöistä Mylläristä Jeesuksen viimeisten elämänvaiheiden kärsimysnäytelmässä viehättää kristittynä armon ja armahduksen sanoma, teatterintekijänä taas sen sisällä piilevät kaikki draaman värit.

Faktateksti:

Keskuspuistosta Linnoitukseen

Ristin tien vaelluksen (arvioitu) aikataulu pitkäperjantaina:

21 Keskuspuisto. Yläsali, ehtoollisen asettaminen.

21.15 Keskuspuisto. Getsemane, Jeesus vangitaan. Yhteislauluna virsi 77:1—4 kävelykadulla.

21.30 Raatihuone. Kaifaan palatsi, Jeesusta kuulustellaan. Yhteislauluna virsi 61:1—4 matkalla.

21.45 Vanha puisto, lava. Jeesus Pilatuksen edessä.

22.15 Linnoituksen portti. Jeesus saa kannettavakseen ristin. Yhteislauluna virsi 63 matkalla. Simon Kyreneläinen saa ristin.

22.30 Linnoitusvalli. Golgata, sovinnon paikka. Näytelmä päättyy hiljaisuuteen.

Yleisölle avoin kenraaliharjoitus kiirastorstaina samalla aikataululla.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö