Lähipalvelut päätetään pian

Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mukaan esimerkiksi Lauritsalan terveysaseman palvelut muuttuvat. Terveysturismi voisi olla enintään tilavuokrausta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Mitkä terveysasemat säilyvät ja mitä palveluja niihin jää? Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin uusi hallitus ratkaisee kevään kuluessa isoja asioita tilanteessa, jossa sen talous on kuralla ja sote-uudistus tulossa.

Hallituksen tuore puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) lupaa, että lähipalvelut, miten ne sitten määritelläänkin, säilyvät jokaisessa kunnassa. Vanhuksia ja lapsiperheitä ei laiteta hakeutumaan pitkien matkojen päähän peruspalveluihin. Kuitenkin muutoksia tulee.

-Lappeenrannassa Lauritsalan terveysaseman palveluihin jouduttaneen puuttumaan eniten. Pidän tärkeänä, että lääkäripalveluja saa jatkossakin. Vanhaa terveysasemaa ei saneerata, vaan etsimme uusia tiloja. Niihin sijoitetaan terveys-, sosiaali- ja vanhuspalveluja.

Eksote tarjoaa palveluja uusilla tavoilla. Mallu-auto saa seurakseen muun muassa rekkatyyppisen klinikka-auton hammashoitoyksiköineen. Hoitajien vastaanotot lisääntyvät.

-Ihmiset oppivat pikkuhiljaa, että hoitajalta voi saada osaan sairauksista saman avun kuin lääkäriltäkin. Liikaa edelleen ajatellaan niin, että vasta kun talo on täynnä lääkäreitä, on hyvä.

Suurimmat haasteet ovat kuntien taloudessa. Kuntien menoista noin 60 prosenttia ohjautuu Eksoten palveluihin. Jos kunnilla ei ole varaa maksaa, Eksoten alijäämäkuorma vain kasvaa.

-Alkuun olisi hyvä saada kuntien maksuosuudet sellaiselle tasolle, ettei uusia alijäämiä synny. Alijäämät maksettaisiin pitemmällä aikavälillä, koska kuntiakaan ei pidä kurjistaa liikaa näillä maksuilla.

Kuntajohtajat teettivät ulkoisen selvityksen Eksotesta. Tämä kielii epäluottamuksesta. Vesterinen haluaa rakentaa luottamusta. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on arvostellut Eksotea kovin sanoin.

-Olen ollut surullinen lukiessani hänen kommenttejaan. Nyt on katsottava eteen päin. Eksote yrittää edelleen lisätä kustannustehokkuutta ja kuntien taas on saatava talouttaan kuntoon, jotta ne pystyvät maksamaan Eksoten palveluista.

Terveysturisteja odotetaan myös keskussairaalan tiloihin. Eksoten hallitus ottaa asiaan kantaa lähiaikoina. Kovasti asiaa vastustanut Vesterinen on edelleen sitä mieltä, ettei Eksote eikä sen henkilöstö voi olla pyörittämässä terveysturismia. Leikkaussalitilan vuokraamista viikonloppuna voidaan selvittää.

-Me tarvitsemme henkilöstön voimavarat itse. Lisäksi tiloja ei voi noin vain antaa sille joka pyytää. Vuokraaminen pitäisi kilpailuttaa, jos se sellainen kultakaivos kerran on. Yksityiset palvelutuottajatkin ovat arvostelleet, että tämä järjestely vääristää kilpailua.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Marja-Liisa Vesterisen mielestä terveysasemien tulevaisuus pitää ratkaista järjellä. ”Eihän terveysaseman sulkeminen poista sairaita, vaan saattaa aiheuttaa ruuhkia muualle ja hoitotakuun ylittymisiä.”

Marja-Liisa Vesterinen

Tutkimusjohtaja koulutuskuntayhtymässä.

Filosofian tohtori (aikuiskasvatustiede), kauppatieteiden lisensiaatti.

Mielestään sopivan ikäinen.

Eronnut, asuu yksin. Lappeenrannassa asuu myös kaksi tytärtä perheineen, viisi lastenlasta.

Eksoten hallituksen sekä strategia- ja tulevaisuusjaoston puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston jäsen, Medi it:n hallituksen jäsen.

Intohimoinen sauvakävelijä, mökkeilijä ja lukija. Käy 2-vuotiaan lapsenlapsen kanssa aikuinen-lapsi -jumpassa kerran viikossa.

Motto: asioilla on tapana järjestyä.

Lappeenrantalainen syntyjään.

Valtuuston naisverkoston puheenjohtaja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju