Maailmalta Lappeenrannan jäälle

Taitoluistelu on vienyt venäläistä Ruslan Novoseltseviä pitkin maailmaa. Nyt hän valmentaa Lappeenrannassa.

Emilia Lavonen

Tänään sunnuntaina Ruslan Novoseltsev on Aladdinin lampunhenki Lappeenrannan Kisapuistossa. Aiemmin hän on luistellut maailmalla muun muassa Romeona ja Peter Panina.

-Taitoluistelu on koko elämä, venäläissyntyinen luistelija kertoo.

Uran mieleenpainuvin hahmo on ollut Peter Pan.

-?Rooli oli minusta mielenkiintoinen sekä luistelijana että ihmisenä. Se vei minut takaisin lapsuuteen.

Pietarissa syntynyt Novoseltsev muutti syyskuussa Englannista Lappeenrantaan. Maailman show’t saivat jäädä, kun hän alkoi valmentaa Lappeenrannan Taitoluistelijoissa.

-37 ikävuoden jälkeen ei ole enää helppoa hyppiä ja tehdä temppuja.

Seuran kevätnäytöksessä Novoseltsev vetää luistimet jalkaan ja puvun päällensä. On aika tehdä taas piruetteja ja hyppyjä yleisön edessä.

-On hienoa, että sen jälkeen, kun on tehnyt kovasti töitä luistelijana ja osallistunut moniin kilpailuihin, kova työ on nähtävillä ja se saa monet ihmiset iloisiksi.

Esitys on vaatinut Novoseltsevin mukaan vahvaa yhteistyötä valmentajien sekä seuran luistelijoiden ja heidän vanhempiensa kanssa.

-Mukana ovat kaikki 5-vuotiaista aloittelijoista huippuihin.

Show’n tekeminen on Novoseltseville tuttua. Kilpauransa jälkeen hän on kiertänyt ympäri maailman suurimmissa jäägaaloissa, kuten Disney on Ice ja Hot Ice -esityksissä.

Kilpailut, valmentaminen ja esiintyminen ovat vieneet hänet Pietarista Japaniin, Australiaan ja Etelä-Afrikkaan asti. Kaikkia maita Novoseltsev ei edes muista.

Lappeenrantaan hänet houkutteli vahvan seuran lisäksi luistelukenttien määrä: pelkästään Kisapuiston halleissa kenttiä on neljä.

-Suomessa jokaisessa pienimmässäkin kaupungissa on jäähalli. Lappeenranta on todella onnellisessa asemassa, kun sisäkenttiä on niin monta.

-Tämä on hyvä paikka tulla mestariksi.

Valmentaja toivoo vain lisää harjoitteluaikaa taitoluistelijoille.

-Se olisi tärkeää tulevien tulosten kannalta.

Lappeenrannassa maailmankansalainen hämmästyi oman äidinkielensä vahvasta asemasta.

-Minulle oli yllätys, että näin niin paljon venäläisiä Prismassa, hän sanoo englanniksi.

Venäjää puhuva valmentaja ei ole Suomessa eikä etenkään Lappeenrannassa erikoisuus. Seuran kaikki kolme päätoimista valmentajaa ovat venäläistaustaisia.

Kieli ei ole valmentamisessa kynnyskysymys. Novoseltsev kertoo, että harjoituksissa opettajat käyttävät sekaisin kaikkia kolmea kieltä: suomea, englantia ja venäjää.

Moni seuran luistelijoista on venäjää puhuvia maahanmuuttajia. Suomalaisetkin lapset saavat samalla kielikylvyn, ja moni on oppinut ymmärtämään jonkin verran naapurimaan kieltä.

Neljäntenä kielenä Novoseltsev kertoo käyttävänsä elekieltä. Se toimii etenkin pienimpien valmennettavien kanssa.

Kilpa-uran aikana Novoseltsevin valmentajiin lukeutui kuuluisa Aleksei Mishin.

-Olen todella ylpeä siitä, että olen ollut Mishinin oppilaana. Hän on paras valmentaja maailmassa.

-Venäjällä valmennus on huippuluokkaa.

Nyt Novoseltsev haluaa jakaa saamiaan oppeja lappeenrantalaislapsille.

-Teen kaikkeni, että tekisin täällä mestareita ja lapset iloisiksi.

Hänen mukaansa valmennus on hyvin samantapaista molemmissa naapurimaissa. Tulevat tähdet opettelevat luistelua seurojen ryhmissä, eivätkä yksityistunneilla, kuten esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa on tapana.

Luistelussa Novoseltsevia kiehtoo kova työ.

-Taitoluistelua katsoessa kaikki näyttää helpolta, kivalta ja kevyeltä. Kulissien takana on kuitenkin kovaa, kovaa työtä.

Novoseltsev painottaa, että lapsille luistelun pitää olla hauskaa. Harrastus tekee myös hyvää terveydelle, ja samalla saa kavereita.

-Jos haluaa vain harrastaa luistelua, kerran viikossa on tarpeeksi. Mutta jos haluaa olla hyvä luistelija, täytyy harjoitella monta tuntia päivässä jäällä ja jään ulkopuolella.

Valmentaja haluaa kehittyä itsekin, vaikka kilpakentät ja esiintymisareenat ovat jääneet.

-Valmentajana täytyy kehittyä koko ajan. Jos me opimme, se tarkoittaa, että luistelijatkin oppivat koko ajan.

Novoseltsevin mielestä oli hienoa, kun Lappeenrannan Taitoluistelijat kutsui talvella Suomen ja Venäjän huippuja katsomaan harjoittelua ja antamaan vinkkejä. Kentän laidalla vierailivat muun muassa moninkertaisen arvokisavoittajan Jevgeni Plushenkon valmentaja sekä taitoluisteluasiantuntija Anu-Liisa Uotila.

Asuinkaupungilla ei ole Novoseltseville väliä. Hän kertoo olevansa valmis asettumaan Lappeenrantaan, kunhan perhe pääsee muuttamaan hänen luokseen.

Vaimo sekä 8- ja 13-vuotiaat pojat asuvat vielä Blackpoolissa Englannissa.

-Minulla on koko ajan ikävä perhettäni.

Vapaa-aikansa Novoseltsev viettää kotonaan jutellen perheensä kanssa Skypen välityksellä. Kerran viikossa hän käy kuntosalilla, uimassa ja saunassa.

Novoseltsevin pojat pitävät isänsä tapaan luistelusta, mutta ykköslaji on jalkapallo.

-Englannissa se on tärkein.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan Taitoluistelijoiden valmentaja Ruslan Novoseltsev esiintyy seuran kevätnäytöksessä tänään sunnuntaina. Hän kertoo olevansa innoissaan päästessään luistelemaan yhdessä valmennettaviensa kanssa.

Novoseltsev jätti jäägaalat ja asettui Lappeenrantaan valmentamaan. Viimeisin suuri esiintyminen oli viime vuonna Hot Ice -show’ssa Englannissa.

Taitoluistelua katsoessa kaikki näyttää helpolta, kivalta ja kevyeltä. Kulissien takana on kuitenkin kovaa, kovaa työtä.

Ruslan Novoseltsev

Ruslan Novoseltsev

Lappeenrannan Taitoluistelijoiden uusi valmentaja.

38-vuotias.

Syntynyt Pietarissa.

Venäjän ja englannin kansalainen.

Luisteli Venäjän taitoluistelun maajoukkueessa 1993-1998.

Valmistui Pietarin P.F. Lesgaftin valmennus- ja urheiluakatemiasta 1998.

Esiintyi show-luistelijana ja valmensi

ympäri maailman 1998-2012.

Asui Englannissa 2004-2012.

Kirjoittaja:
Emilia Lavonen