Maan alta ratkaisu Parocille

Nordkalk saattaa siirtyä maanalaiseen louhintaan. Silloin Paroc voisi pysyä Ihalaisissa.

Heikki Sopanen

LAPPEENRANTA. Nordkalk selvittää mahdollisuutta siirtyä louhimaan Parocin tehtaan alla olevaa kalkkikiviesiintymää maan alle. Jos vaihtoehto osoittautuu mahdolliseksi avolouhinnan sijaan, Paroc saattaa hyvinkin jatkaa eristeiden valmistusta Ihalaisissa Nordkalkilta vuokraamallaan tontilla.

Nordkalkin divisioonajohtaja Jarkko Kaplin sanoo, että kaikkia mahdollisuuksia mietitään nyt nopeutetussa aikataulussa.

-Maanalainen louhinta on selvästi kalliimpaa kuin avolouhinta. Investointikustannukset aloitusvaiheessa ovat huomattavat. Nykyiset asiakkaat eivät varmasti ilahdu, jos heille tarjotaan lisälaskua, Kaplin pohtii.

Jos Nordkalk päättää mennä maan alle, kaivos ei Kaplinin mukaan välttämättä ole Parocin tehtaan alla.

-Suoni on v-kirjaimen muotoinen ja aukeaa paitsi Parocin alle myös itäänpäin. Pyrimme lähikuukausien aikana kertomaan vaihtoehdot ja Paroc päättää sitten omalta osaltaan, mitä tekevät.

KAPLIN sanoo, että vaihtoehtoja Nordkalkin ja Parocin toiveiden yhteensovittamiseksi on mietitty pitkään. Kaplin itse on ollut ruorissa vasta vuoden verran mutta tietää taustat.

Paroc ilmoitti viikko sitten yt-menettelyn alkamisesta Lappeenrannassa, koska yhtiö miettii eristetuotannon siirtämistä Lappeenrannasta Oulun ja Paraisten tuotantoyksikköihin vuoden 2016 loppuun mennessä. Syynä on vuokrasopimuksen loppuminen 2019 Nordkalkin kanssa Ihalaisten tehdasalueella.

Kaplin sanoo, että vastaava tilanne oli 2007. Silloin olisi ollut enemmän aikaa asian ratkaisuun mutta neuvotteluissa ei päästy eteenpäin.

-Vaihtoehtoja on pohdittu pitkään. Vuokrasopimus tehtiin aikanaan 20 vuodeksi, koska kalkkikiviesiintymä tiedettiin. Meille maa ei ole maata vaan kyse on hyödynnettävästä kalkkikiviesiintymästä maan alla. Parocille on tarjottu kahtakin tonttia. Meille ei ole olemassa korvaavaa kalkkikiviesiintymää.

KAPLIN ei tässä vaiheessa halua ennustella, jatkaako Paroc eristevalmistusta Ihalaisissa vai ei.

-Selvitykset ovat kesken ja vielä on aikaista sanoa mitään. Meillä on jatkuva neuvotteluyhteys ja mietimme, mitkä ne mahdollisuudet ovat. Kyllä Paroc tietää, mitä me teemme ja keskustelua jatketaan niin Parocin kuin Lappeenrannan kaupungin kanssa. Asia on tärkeä myös kaupungille ja silläkin on asiassa aktiivinen rooli.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Nordkalkin avolouhos on varsin massiivinen. Maanalainen louhinta on kalliimpi vaihtoehto.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen