Makasiini ei houkuta

Tilakeskuksen johtajan mukaan makasiinista voisi tehdä esimerkiksi toimisto-, liike- tai luokkatilan.

Elina Kemppainen

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Linnoituksen A1-makasiini ei herätä innostusta. Soittokierros eri toimijoille osoittaa, että peruskorjausta vaativalle tilalle on vaikea keksiä nopeasti käyttöä.

Sotahistoriakeskus Kannasta oli suunniteltu makasiinin 500 neliömetrin tilaan. Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksen johtaja Ilpo Koposen mukaan makasiini soveltuisi esimerkiksi toimisto-, liike- tai luokkatilaksi.

— Siinä on paljonkin vaihtoehtoja, kunhan löydämme toteuttajan, joka on aidosti kiinnostunut tulemaan tilaan.

Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään.

Hukkaan varastona

Lappeenrannan museotoimenjohtaja Päivi Partanen ei pidä todennäköisenä, että makasiiniin sijoitettaisiin museon toimintoja.

— Totta kai museo tarvitsee esimerkiksi varastotilaa, mutta tämä tila menisi vähän hukkaan kokoelmatilakäytössä.

Partasen mukaan museolle ei sovi näyttelytila, jonka avoinna pitäminen vaatii lisää resursseja. Hänen mukaansa museolla on jo paljon toimintaa verrattuna henkilökunnan määrään.

Tuumaustauko

Etelä-Karjalan liiton erikoissuunnittelija Anu Talka arvelee, että nyt on tuumaustauon paikka. On pohdittava, mikä on sellaista toimintaa, joka kaupungin nykyisessä taloustilanteessa lähtisi liikkeelle yksityisellä rahalla, mutta sopisi luonteeltaan Linnoitukseen.

Yksi vaihtoehto Talkan mukaan olisi se, että Ratsuväkimuseo saisi makasiinista tarvitsemansa isommat tilat. Silloin Linnoituksen portinvartijanmökki vapautuisi esimerkiksi matkailukäyttöön.

— Toivottavaa on, että joka tapauksessa makasiini päätyisi julkiseen käyttöön. Se on kuitenkin osa meidän kulttuuriperintöä.

Skinnarila voittaa

Etelä-Karjalan instituutti ei ole kiinnostunut makasiinista. Ennen Kannas-suunnitelmia makasiinia kaavailtiin instituutin käyttöön.

— Ehdoton ei. Se on niin vanha juttu, jos joskus suunnitelmia on ollutkin, johtaja Pertti Kolari sanoo.

Kolarin mukaan nykyinen sijainti Skinnarilassa on erinomainen.

— Olemme osa yliopistoa ja yliopiston yksikkö. Toimintamme keskittyy entistä enemmän yhteistyöhön yliopiston tiedekuntien kanssa ja maakunnan sivistys- ja kulttuurityöhön, hän perustelee.

Eekoo ei innostu

Voisiko makasiiniin tulla ravintolatoimintaa? Etelä-Karjalan osuuskaupan toimialajohtaja Pertti Timonen ei ainakaan innostu.

— Suuri kysymys on, miten sen saisi kannattamaan ympäri vuoden. Liikeidean pitäisi olla todella omaperäinen ja houkutteleva.

Iso rajoittava tekijä on myös se, että tila vaatii mittavaa remonttia, joka jää vuokralaisen hoidettavaksi.

— Ennen kuin ravintolaa pääsisi kalustamaan, infraan olisi jo kulunut suuria summia.

Linnoitus kuitenkin kaipaisi Timosen mielestä piristysruisketta.

— Sehän on kohta kuin hautausmaa, kun siellä alkaa olla niin paljon tyhjää. Jos sinne ei tule uutta museota, voisiko sinne tulla vähän tämän päivän elämää.

Kokonaisuus hukassa

Linnoituksen asukasyhdistyksen puheenjohtajan Jouko Kolhosen mielestä on vaikea sanoa, mitä makasiiniin pitäisi tulla. Hänen mielestään on surullista, että Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti luopua Kannas-keskuksesta.

Kolhosen mukaan suurin ongelma on, että kaupungilla on nykyisellään hukassa koko Linnoitus.

— Kristiinantupa ammottaa toimimattomana, ainoa veturi täällä on Majurskan kahvila. Urheilutalossa on keskitytty lähinnä jääpuikkojen kasvattamiseen, eikä rakennukselle ole löydetty mitään käyttötarkoitusta. Onko sitä tosissaan etsittykään? Nämäkin asiat pitäisi laittaa kuntoon.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen, Riina Nokso-Koivisto