Mitä täällä saisi tehdä?

Elävä Linnoitus syntyy vastaajien mukaan pienistä paikan henkeen liittyvistä tapahtumista. Isojen yleisötapahtumien pelätään tuhoavan herkkää ympäristöä.

Petteri Värtö

Jorma Kallio

Lappeenrannan

kulttuurisihteeri

— Linnoitusta pitää arvostaa samalla tavalla kuin Suomenlinnaa tai Pomarsundia merkittävänä linnoitusalueena. Linnoituksessa toimivat historialliset tapahtumat ja sellaiset tilaisuudet, joita järjestävät Linnoituksessa toimivat yrittäjät ja muut palvelutuottajat sekä tietysti Lappeenrannan kesäteatteri ja sinne soveltuvat tilaisuudet.

— Linnoitukseen eivät sovellu pääsymaksulliset ja alueen aitaamista edellyttävät tapahtumat. Museoiden, taidekoulujen, ravintolan ja kahvion tulee olla mahdollisimman esteettömästi saavutettavissa ympäri vuoden ja koko ajan.

Jouko Kolhonen

Linnoituksen

asukasyhdistyksen pj

— Jos Linnoituksessa pitää järjestää tapahtumia, niiden pitäisi olla päivä- ja iltatapahtumia, jotka ovat ei-maksullisia ja koko perheelle tarkoitettuja, kuten Linnoituksen Yöhön tulossa oleva Metku-konsertti.

— Täällä on säännöllisiä tapahtumia, kuten vanhojen autojen kokoontumisajot, toreja ja talvipäiviä. Jos puhutaan elävästä Linnoituksesta, sellaiset tänne kuuluvat.

— Paikan arvo on oleellinen. Rokkitapahtumat tuovat lieveilmiöitä, niiden melu häiritsee asukkaita ja niistä on huonoja kokemuksia aiemmilta vuosilta.

Jaana Kuokka

Kahvila Majurskan

yrittäjä

— Elävöityksen ei välttämättä tarvitse olla massatapahtumia, vaan useita pienimuotoisia tapahtumia. Yhteislaulutilaisuudet olisi halpoja ja helppoja toteuttaa, tarvitaan vain penkkejä ja pari laulutaitoista vetäjää.

— Talvella voisi olla pieniä viikonlopputapahtumia, myyjäisiä ja kirpputoreja. Katariinantorille voisi jäädyttää vanhan ajan luisteluradan rusettiluistelua varten.

— Haluan, että alue on kaikkien kaupunkilaisten käytössä, olohuone, kuten satama. Yöajan tapahtumille ei ole tarvetta, pimeys mahdollistaa tihutyöt.

Päivi Partanen

Lappeenrannan

museotoimenjohtaja

— Mönkijäsafaria ja onkimatojen kaivukilpailua tai muuta sellaista, mikä tuhoaa aluetta ja sen maaperää ja valleja, ei voi järjestää Linnoituksessa. En myöskään järjestäisi ilotulituksen MM-kilpailuja, ja jännittäisin myös valtavia massatapahtumia, koska maasto ja ympäristö ei kestäisi isoja ihmismassoja.

— Tapahtumat ovat arvotuskysymyksiä, joissa eri aikakaudet asettavat omia arvojaan. Monenlaisia tapahtumia täällä on ollut ja voi olla, pelot liittyvät ympäristön kulumiseen.

— Museolle käy kaikki, mikä ei tuhoa ympäristöä eikä hankaloita meidän toimintaa.

Marja Vuorinen

Lappeenrannan

Killan puheenjohtaja

— Linnoitus ei ole oikea paikka massatapahtumille. Ne vaarantavat herkkää luonnon- ja kulttuuriympäristöä. Voimakkaat ääniaallot tärisyttävät isoja elementtitaloja satamassa. Mitä ne tekevät vanhoille rakennuksille. joissa on isoja kiviperustuksia?

— Keskiaikaiset karnevaalitapahtumat, jotka perustuvat vähemmän mölyyn ja massoihin ja sopivat enemmän paikan henkeen, kuten markkinat ja esitykset.

— Linnoitus on houkutteleva ympäristö, mutta ei sinne saa tunkea mitä tahansa. Paikan hengestä ja historiallisesta kontekstista pitäisi lähteä liikkeelle.

Tausta

Suomen musiikkiyhtiö suunnittelee Rakuuna Rock -festivaalia Linnoitukseen 19.—20. heinäkuuta.

Rakuuna Rock on uusi tapahtuma Lappeenrannassa. Moni haluaa sen kaupunkiin, mutta moni myös pitää Linnoitusta vääränä paikkana.

Julkistettuja esiintyjiä ovat toistaiseksi Kotiteollisuus, Mokoma, Stam1na ja Timo Rautiainen & Neljäs sektori.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö