Categories
Artikkelit

Mustaa huumoria ihmisluonnosta

Leena HärkönenLappeenranta. Moni yhdistää ranskalaisen Molièren komedioihin. Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI on tarttunut näytelmäkirjailijan vakavampaan tuotantoon.Kevään ensi-ilta on Ihmisvihaaja. Se on musta draamakomedia oman aikansa eli 1600-luvun tavoista, jotka ovat yhtä hyvin meidän aikamme tapoja.-Hahmot edustavat ihmisluonnon ääripäitä. Empaattisia ei juuri ole, sanoo vieraileva ohjaaja Matti Ojanen ja lupaa synkkää tulkintaa.Ojasen mukaan katsojat sanovat usein jostain tyypistä, että tuohan on ihan kuin minun naapurini. Tällä kertaa katsoja voi miettiä, löytyvätkö piirteet myös itsestä.ActIn esitys ei ole epookkia, osin kustannussyistä. Pelkistetty versio ja jatkuva läsnäolo vaativat näyttelijöiltä paljon, Ojanen sanoo.-Ei pääse kulisseihin piiloon.Pääosassa ihmisvihaajana ja totuudenpuhujana nähdään Antti Holopainen, joka on mukana viidettä vuotta. Hänen mielestään tällä kertaa vaikeinta on murtuneen miehen esittäminen.-Vastapainoksi saan huutaa ja mesota näyttämöllä.Estradille nousee useita ensikertalaisia, kuten Saara Rantanen. Hänestä Molièren tekstin sisäistäminen on haastavaa.-Kesken tekstin on useita monologeja, ja kieli on vaikeaa.Näyttelijät kehuvat harrastustaan, joka on vastapaino opiskelulle ja keino purkaa tunteita hienossa porukassa.-Tuomme kulttuuria teekkariyhteisön harmaaseen arkeen, Holopainen improvisoi määritelmän.Kaksituntiseen esitykseen mahtuu kolmisenkymmentä henkeä, joten liput kannattaa varata ajoissa, Rantanen muistuttaa. Tarpeen tullen katsomoa voidaan laajentaa.Lappeenrannan ylioppilasteatteri Actln Ihmisvihaajan ensi-ilta Ylioppilastalon kellarissa 28.3. kello 19.KUVATEKSTITomi LapinlampiAntti Holopainen on ihmisvihaaja Alceste, joka rakastuu Saara Rantasen esittämään Célimèneen.Antti Holopaisen esittämä Alceste ja Eero Pajusen Oronte kilpailevat Saara Rantasen eli Célimènen suosiosta.

Leena Härkönen

Kirjoittaja: