Categories
Artikkelit

Pohjavesi tulee kalliiksi

Pohjaveden johtaminen Taipalsaaren Pönniälänkankaalta Lappeenrantaan maksaa 18 miljoonaa euroa. Vettä on saatavissa riittävästi.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Tavoitteet ovat täyttyneet Lappeenrannan pohjavesitutkimuksissa. Kaupungin tarpeisiin on löytynyt riittävästi pohjavettä Taipalsaaren Pönniälänkankaalta sekä lisuketta Joutsenon Haukilahdesta.

Pohjaveden hyödyntäminen on oma lukunsa.

Käyttöpäällikkö Riitta Moisio Lappeenrannan Energiasta kertoo, että pohjaveden johtaminen Lappeenrantaan maksaa kaikkinensa 18 miljoonaa euroa.

Vaikka investointi maksaa paljon, sillä pärjätään vuosikymmeniä, jopa pidempään.

Pönniälänkankaan vettä ei päästä maistamaan tällä vaalikaudella. Ensin on tehtävä ympäristövaikutusten arviointi, joka kestää vuoden. Lisäksi kaupungin jätevesiratkaisut ovat päällimmäisenä investointilistalla.

Ykkösvaihtoehtona on johtaa pohjavesi Saimaan pohjaa pitkin Ilottulaan, jonne on määrä rakentaa vesilaitos nykyisen vedenottamon yhteyteen. Huhtiniemen tekopohjavettä tuottava vesilaitos jäisi sivuosaan, mutta jonkinlaiseen käyttöön kuitenkin.

Pönniälänkankaan itäpäässä on tutkittu Kaijansuon aluetta ja Sinisten aaltojen aluetta Punkinniemen lähellä.

Niistä saadaan yhteensä noin kymmenen tuhatta kuutiometriä vettä vuorokaudessa. Määrä riittää korvaamaan Huhtiniemen vesilaitoksen tuotannon.

Moisio kertoo, että Kaijansuon kolmesta kaivosta heruu kahdeksan tuhatta kuutiota vuorokaudessa. Sinisten aaltojen alueen kahdesta kaivosta irtoaa kaksi tuhatta kuutiota vuorokaudessa.

Nämä vesimäärät voidaan pumpata kestävällä tavalla niin, etteivät pohjavesilähteet ehdy.

Kaijansuolla kokeiltiin Moision mukaan peräti kymmenen tuhannen kuutiometrin pumppausta. Tuolloin veden happipitoisuus väheni. Veteen liukeni rautaa ja mangaania, jotka on juomavedestä poistettava. Muuten vesi on laadukasta.

Lappeenranta pyrkii pohjaveteen ja varmuuteen

Lappeenrannan vesistrategiaan kuuluu pohjaveden käytön lisääminen sekä toimintavarmuuden parantaminen. Kun vesilähteitä on useita, juotavaa riittää, vaikka osa olisi epäkunnossa.

Pohjavesitutkimukset saivat vauhtia, kun Pien-Saimaalla riehui ennennäkemätön sinileväepidemia talvella 2008—2009.

Seuraavana kesänä Huhtiniemen vesilaitoksen suodatusta parannettiin. Nuottasaareen kaivettiin viisi kaivoa, joihin imeytetään Sunisenselän vettä ja joista johdetaan vesi Huhtiniemeen. Näin Sunisenselän vesi suodattuu kahteen kertaan.

Tutkimukset alkoivat Joutsenonkankaalta. Sen vesilähteet eivät yksinään riitä korvaamaan Huhtiniemeä. Siksi tutkimukset siirtyivät Pönniälänkankaalle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen