SaiPan pelaajabudjetti kasvaa

Toimitusjohtaja Riku Kallioniemen mukaan SaiPaa on tarkoitus kehittää monesta kulmasta.

Kalle Sipiläinen

LAPPEENRANTA. SaiPa pääsee ponnistamaan seuraavaan liigakauteen viime vuotta vahvemmalta pohjalta.

Pellisen menestyksen lisäksi seuran odotetaan tekevän kaudesta hyvän taloudellisen tuloksen.

— Meillä on nyt oikeasti mahdollista luottaa siihen, että pääsemme kehittämään toimintaamme, sanoo Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

— Mutta mielellämme olisimme tälläkin kaudella vielä pelanneet.

Kallioniemen mukaan pelaajabudjettia ollaan nostamassa ensi kaudeksi vähän.

— Mikään oikotie onneen se ei kuitenkaan ole. Seuraa on tarkoitus kehittää monesta kulmasta, hän lisää.

1,35 miljoonan euron pelaajabudjetillaan SaiPa oli tällä kaudella SM-liigan selvästi huonoin palkanmaksaja.

Toiseksi kitsaimmin palkkoja maksoi karsintoihin valmistautuva Ilves, kuitenkin 200 000 euroa SaiPaa enemmän. SaiPan taakse runkosarjassa niin ikään jääneen Rauman Lukon pelaajabudjetti oli miltei tuplat lappeenrantalaisiin verrattuna.

SaiPan pelit päättyivät sunnuntaina HIFK:n kotiluolassa. Keltamustat ylsivät SM-liigan pudotuspeleihin ensimmäinen kerran seitsemään vuoteen.

Ennen kauden alkua SM-liigan mediaoppaassa SaiPan tulostavoitteeksi ilmoitettiin 176 000 euroa.

Siinä vaiheessa ei vielä tiedetty, että SaiPa muun muassa pääsee rahastamaan ensimmäistä kertaa Venäjältä, kun maalivahti Jani Nieminen myytiin kesken kauden KHL-seura Ak Bars Kazaniin.

SaiPan arvellaan netonneen kaupasta useita satoja tuhansia euroja.

Katsojia kotipeleissä kävi 3 873 ottelua kohden. Se on miltei 400 katsojaa yli tavoitteen (3 500) ja SaiPan selvästi paras yleisökeskiarvo ainakin 12 vuoteen.

Runkosarjan pääsylipputuloiksi oli budjetoitu vajaat 1,3 miljoonaa euroa.

Pottia kasvatti myös se, että pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelua HIFK:ta vastaan seurasi täysi tupa.

— Se oli vain yksi peli. Isompi juttu on se, että pitkin kautta meillä kävi hyvin porukkaa. Runkosarjassa oli 14 peliä, joissa oli yli 4 000 katsojaa, sanoo Kallioniemi.

Kallioniemi ei suostu kertomaan, miten paljon katsojat Kisapuistossa käyttävät keskimäärin rahaa hallin oheispalveluihin.

Entäpä lipputulot?

Yksinkertaisimpia laskelmia sotkee se, että erihintaisia lippuja on eri määrät. Lisäksi lippuja myydään erilaisilla kampanjoilla ja peleissä käyvät myös juniorit.

— Arvaan mihin pyrit. Rupeat laskeskelemaan läpi, että 30 kertaa 400 kertaa x, niin paljonko se tarkoittaa… mutta kyllä me tulemme hyvän tuloksen tekemään, mikä on viimeaikainen historia taustalla oikein hieno juttu, sanoo Kallioniemi.

Tehdään silti pieni laskutoimitus. Jos x:n paikalle laitetaan esimerkiksi 15 euroa, niin tulos on 180 000 euroa. Se olisi siis yli budjetoidun lipunmyynnin.

SaiPan tilikausi päättyy huhtikuun lopussa. Pari vuotta sitten seura teki lähes miljoonatappiot. Viime kausi toi voittoa 144 000 euroa.

KUVATEKSTI

Näihin kuviin liittyy paljon kysymysmerkkejä. Ykkössentteri Brad Moranin, luottohyökkääjä Anssi Löfmanin (ylhäällä vas.) ja tehopuolustaja Brian Salcidon sopimukset päättyvät. Entä mikä on maalivahtitilanne? Kauden viimeisissä peleissään SaiPa luotti Miika Wiikmanin torjuntoihin.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen