Se nyt on aina ollut niin

Kouvolassa asunnon saa edullisesti, Lappeenrannassa kalliilla, Kotka, Hamina ja Imatra hinnoittelevat siihen väliin.

Heikki Sopanen

ASUNTOJEN hinnan määräytyminen on mystinen asia. Kaakkois-Suomen kaupungit eivät eroa toisistaan kovinkaan paljon elinkeinorakenteen, ikärakenteen saati muiden sosioekonomisten tekijöiden suhteen. Silti asuntojen hinnat vaihtelevat suuresti eri kaupunkien välillä.

Kouvola on halpa, Lappeenranta kallis ja Kotka, Hamina ja Imatra sijoittuvat näiden kahden väliin.

Kun kiinteistönvälittäjiltä kysyy selitystä asuntojen hintojen eroille kaupunkien välillä, vastaus on, että niinhän se on aina ollut.

-Jokaiselle kaupungille on muodostunut oma hintatasonsa. En minä asiaa sen kummemmin osaa selittää, myyntijohtaja Ritva Kauranen kotkalaisesta kiinteistönvälitysfirmasta vastaa.

Myyntijohtaja Airi Laakso kouvolalaisesta kiinteistönvälitysketjusta sanoo samaa.

-Markkinatalous eli kysyntä ja tarjonta määräävät hinnan ja Kouvola on ollut aina edullinen kaupunki.

Yrittäjä Laura Segerman lappeenrantalaisesta kiinteistönvälitysfirmasta selittää Lappeenrannan perinteisesti kovia hintoja.

-Kysynnän ja tarjonnan lisäksi sijainti. Lappeenranta on Saimaan äärellä. Ja meillä on yliopisto, joka vaikuttaa hintoihin muuttovirran kautta. Kun porukkaa tulee, hintoja lähdetään nostattamaan.

Segermanin mukaan Imatran hinnatkin ovat lähteneet nousemaan. Selitys on Saimaan ja Vuoksen lisäksi venäläiset, jotka ostavat sieltä asuntoja.

-Lappeenrannassa venäläisten tekemät kaupat ovat vähentyneet selkeästi.

MAANMITTAUSLAITOS julkaisi viime viikolla kiinteistökauppatilastonsa vuodelta 2012. Tilastosta löytyvät muun muassa kauppojen määrät ja keskiarvohinnat kunnittain. Omakotikiinteistöjen hinnoissa on tontti mukana. Tilastosta näkyy, että Lappeenrannan omakotitalot ovat selvästi kalliimpia kuin muiden Kaakkois-Suomen kaupunkien.

Hamina kylläkin keikkuu tilastossa Lappeenrannan tasolla, mutta Ritva Kaurasella on selitys Haminan tilastohintoihin.

-Siellä on tehty niin vähän kauppoja, että se aiheuttaa tuon hintapiikin. Hamina ei ole Kotkaa kalliimpi.

Kauranen sanoo, että hyvät kohteet näkyvät aina hinnassa. Hyvä kohde on hyväkuntoinen ja hyvällä paikalla. Uusi on aina kallis.

-Kaupungin sisällä alueella on aina merkitystä, mutta pelkästään sen perusteella hintalappua ei voi laittaa, Kauranen sanoo.

Kotkassa haluttuja omakotialueita ovat Katariinanmäki ja Haukkavuori.

LÄHELLÄ kaupungin keskustaa olevat asunnot ovat halutuimpia ja arvokkaimpia. Niin kerrostaloasunnot kuin omakotitalot. Kerrostaloasunnoissa yksiöt ja kaksiot käyvät parhaiten kaupaksi.

Kouvolassa tehtiin maanmittauslaitoksen tilaston mukaan viime vuonna omakotikiinteistökauppoja yhtä paljon kuin Lappeenrannassa ja Imatralla yhteensä.

Airi Laakson mukaan kauppa kävi myös Kouvolan ydinkeskustan kupeessa.

-Omakotitalo on hyvin haluttu asumismuoto.

Lappeenrannassa keskustan vieressä olevat kaupunginosat ovat haluttuja. Laura Segermanin mukaan rintamamiestalot ovat kuitenkin pois muodista.

-Nyt etsitään uudempia, joissa ei ole remontin tarvetta. Asuntojen hinnat ovat myös Lappeenrannan itäalueella nousussa, sillä moni Imatran ja Joutsenon suunnalla työssä käyvä haluaa muuttaa mahdollisimman lähelle työpaikkaa.

TEIMME satunnaisen asuntohaun myynnissä olleista kerrostaloasunnoista ja omakotitaloista Kaakkois-Suomen kaupungeissa. Kerrostaloasunto etsittiin kaupungin keskustan alueelta ja hintamaksimi oli 100 000 euroa. Omakotitalo haettiin enintään kahden kilometrin säteeltä kaupungin keskustasta ja maksimihinta oli 200 000 euroa.

Satunnaisen haun tulokset kertovat, että yhdestäkään kaupungista ei saanut uuden karheaa omakotitaloa keskustan tuntumasta alle 200?000 eurolla. Kouvolan omakotitalo oli haussamme selvästi halvin.

Kerrostaloasuntojen kohdalla Lappeenrannan kalleus näkyi selvästi. Lappeenrannasta sai reilulla 90 000 eurolla huoneen ja keittokomeron noin kilometrin päässä ydinkeskustasta. Muissa kaupungeissa suunnilleen samalla hinnalla sai tuplamäärän tai lähes tuplamäärän neliöitä aivan ydinkeskustasta.

Asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksesta yrittää selittää, miksi Lappeenrannassa on kallista ja Kouvolassa halpaa.

-Kasvukeskuksissa hinnat nousevat, koska asunnoista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Kouvolassa työpaikkoja on hävinnyt eli se voisi selittää hintojen alhaisuuden. Ja maantieteellinen sijainti on tärkeä.

Väänänen sanoo, että kasvukeskuksissa talon hintaa ei laske edes sen ikä.

-Jotkut ostavat tontin taloineen, purkavat vanhan ja rakentavat uuden.

Väänäsen mukaan kiinteistökaupassa voidaan kasvukeskuksissa puhua tukkuylennyksestä.

-Normaalisti kiinteistökaupassa toimii tukkualennus eli kokonaishinta on alempi kuin tontin ja rakennuksen yhteenlaskettu hinta. Kasvukeskuksissa kokonaishinta on korkeampi kuin yhteenlaskettu hinta.

Väänäsen mukaan lopputuloksena ostajalle voi olla ylihintainen, huonokuntoinen talo ja edessä vielä kallis remontti.

LAPPEENRANTAKIN on vielä edullinen kalleimpaan kaupunkiin, Espooseen, verrattuna. Siellä omakotitalojen keskihinta oli viime vuonna 435 000 euroa.

Ja asuntokaupassa pätee yleinen, vastaan väittämätön sääntö. Sen kertoo kouvolalainen kiinteistönvälittäjä Airi Laakso.

-Asunnon ostavat ne, jotka sitä tarvitsevat.

Näin kai se on. Ja matala korkotaso pitää huolen, että kauppa käy ja hinnat eivät lähde laskuun.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen