Sote-uudistus purkaisi Eksoten

Kansanedustaja Anneli Kiljusen mukaan Eksote voisi olla poikkeus ja pysyä kuntayhtymänä jatkossakin. Vastuukuntamalliin siirtyminen tuskin on välttämätöntä.

Outi Salovaara

Hallituksen kehysriihen linjausten toteuttaminen sellaisenaan tarkoittaisi Etelä-Karjalassa Eksote-kuntayhtymän purkautumista ja siirtymistä niin sanottuun vastuu- tai isäntäkuntamalliin.

Käytännössä Eksoten muut alle 20 000 asukkaan kunnat ostaisivat palvelut vastuukunta Lappeenrannalta, koska pienillä kunnilla ei ole palvelujen järjestämisoikeutta.

— Palvelut tuotettaisiin alueella ihan niin kuin nytkin, mutta vastuukunta vastaisi palvelujen järjestämisestä, sanoo eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.).

Imatra yli 20 000 asukkaan kaupunkina voisi tuottaa perusterveyden- ja sosiaalihuollon palvelut itse niin kuin nytkin. Erikoissairaanhoidon palvelut se ostaisi vastuukuntamallissa Lappeenrannalta, ei enää Eksotelta.

Hallitus kertoi torstaina kehysriihensä tuloksena syntyneistä valtiontalouden linjauksista muun muassa sote-palvelujen osalta vuosille 2014—2017.

Vastuukuntamallista on Kiljusen mukaan kuitenkin mahdollista hakea poikkeusta. Eksote kelvannee poikkeukseksi, koska sillä on oma hyvin toimiva kuntayhtymämalli.

Eteläkarjalaiset päättävät itse, esittävätkö he kuntayhtymämallin jatkamista vai haluavatko he siirtyä vastuukuntamalliin.

— Nyt alueella pitää käydä keskustelua siitä, mikä on se tapa, jolla tuotamme ihmisille sosiaali- ja terveyspuolen palvelut, Kiljunen sanoo.

Eksoten hallituksen varapuheenjohtaja Ilpo Hakula pitää sote-uudistusta torsona, koska uudistus ei edellytä Imatralta sitoutumista Eksoteen myös erikoissairaanhoidon osalta.

Perusterveydenhuollon väestöpohjaksi olisi Hakulan mielestä pitänyt edellyttää asiantuntijoiden linjaamaa 50 000 asukasta 20 000:n sijasta.

— Etelä-Karjalan osalta tämä tietää takapakkia ja jähmettymistä nykytilaan, sanoo Hakula.

Kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) sen sijaan on imatralaisena melko tyytyväinen sote-uudistukseen, koska Imatra saa edelleen hoitaa perusterveydenhuollon itse.

— Perusterveydenhuolto on Imatralla todella hyvin järjestetty, miksi se yhdessä yössä oli muuttunut, kysyy Kärnä.

Hän arvioi, että mahdollisen kuntaliitoksen myötä tilanne paranee entisestään.

— Jos Rautjärvi ja Ruokolahti tulevat mukaan, Imatra saa entistä vahvemmat hartiat, hän toteaa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara