Categories
Artikkelit

Terveysaseman loppu lähellä

Yllättäen suljettu Lauritsalan terveysasema avautuu toukokuussa ja menee taas kiinni kesäkuussa. Syksystä ei ole tietoa, sanoo Eksoten johtajaylilääkäri Ritva Simpanen.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lauritsalan terveysaseman ovi meni maanantaina säppiin. Toukokuun alkupuolella se aukeaa, mutta sulkeutuu taas kesäkuun puolivälissä. Syksystä ei ole vielä tietoa.

Eksoten avoterveydenhuollon johtajaylilääkärin Ritva Simpasen puheiden perusteella voisi ounastella, että nykyisenkaltaisena terveysasema on tullut tiensä päähän.

Eksote joutui yllättäen sulkemaan maanantaista lukien niin terveysaseman kuin laboratorionkin. Henkilöstövajeesta kärsinyttä asemaa ei pystynyt enää pitämään auki. Henkilöstöä sairastui yllättäen, eikä lyhytaikaisia sijaisia saatu.

Terveysaseman asiakkaat saavat nyt palvelut Armilasta. Laboratorio aukeaa huhtikuun kahdeksas päivä ja terveysasema toukokuun alkupuolella, jos sijaisia löytyy.

Aseman tulevaisuus saattaa ratketa nopeastikin. Simpasen mukaan Eksoten hallitus käsittelee pääsiäisen jälkeisessä seminaarissa palveluverkkosuunnitelmia ja etenkin tiheän asutuksen alueiden suunnitelmia.

-Lauritsalan osalta on saatava päätöksiä jo tänä vuonna, vaikka muu palveluverkosto jäisikin ensi vuoden alkuun. Nykyisessä muodossaan terveysasema loppunee, mutta tilalle tulee joka tapauksessa kiinteä hyvinvointiasema, uumoilee Ritva Simpanen.

Hyvinvointiasemalle koottaisiin etenkin vanhusten ja lapsiperheiden palveluja. Lääkäripalveluja tarjottaisiin ehkä kohdennetusti niille, joiden on hankala asioida Armilassa. Laboratoriopalvelujakin jäisi, mutta niiden tuottamistapa on auki.

Hyvinvointiasemalle on haettu jo uusia tiloja, mutta tiloja ei ole löytynyt.

-Niihin pitäisi mahtua neuvola ja muut aseman palvelut. Esimerkiksi entiset pankin tilat vaatisivat liian ison remontin.

Simpasen mukaan tiloja järjestellään yhdessä Eksoten sosiaali- ja perhepalvelujen kanssa uudisrakentamisen yhteyteen.

Simpanen ei pidä järkevänä, että Lauritsalan terveysasemaa tekohengitetään. Palvelu kärsii ja henkilökunta väsyy. Fiksumpaa on sulkea asema pitemmäksi aikaa, kuten nyt, ja tarjota paremmat palvelut Armilasta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju