Tuulivoiman asennus alkoi

Muukon tuulipuisto pyörittää maakunnan muutakin yritystoimintaa.

Kaija Lankia

LAPPEENRANTA. Kolmen ja puolen vuoden odotus konkretisoituu Muukonkankaan tuulipuistossa. Eilen aamupäivällä alkoi ensimmäisen turbiinin pystytys. Torniosia tulee neljä, niiden päälle naselli, johon lavat kiinnitetään.

— Pienemmällä nosturilla nostetaan ensimmäinen osa ja valmistellaan naselli. Sitten nosturi siirtyy seuraavalle työmaalle ja ensimmäiselle tulee isompi nosturi nostamaan loput tornin osat, naselli ja lavat paikalleen, selvittää Tuulimuukon toimitusjohtaja Juha Tuominen työmaan etenemistä.

Yksi nosturi on yhdellä työmaalla noin viikon. Työmaita on seitsemän, viisi Kuutostien eteläpuolella ja kaksi pohjoispuolella. Ne ovat yleisöltä suljettuja alueita, sillä turvallisuudesta huolehditaan tarkasti.

Tuominen valvoo töiden edistymistä, vaikka vastuu onkin pääurakoitsijalla, ranskalaisella Alstomilla avaimet käteen -periaatteella — laitevalmistaja pystyttää, ottaa käyttöön ja testaa turbiinit ennen luovutusta. Tuominen vieraili talven aikana myös yhtiön Espanjan-tehtailla, jossa turbiinien eri osat valmistettiin.

— Osat ovat nyt kaikki Suomessa. Ne kuljetetaan Haminan satamasta öisin Vaalimaan ja Hanhijärven kautta.

Reitti täytyi valita tarkoin, sillä rahdilla riittää korkeutta, leveyttä ja painoa. Osa tavarasta tulee normaaleissa rekkakuormissa.

Vaikka turbiinit tulevat Espanjasta, pyörittää Tuulimuukko paljon myös täkäläistä yritystoimintaa. Arkkitehtuuri, maastotyöt, betonityöt, sähkösuunnittelu, sähkötyöt ja pienemmät urakat tulevat kaikki Lappeenrannasta ja lähiseudulta.

Juha Tuominen iloitsee, että kehittäjäyhtiö Tuulisaimaan ensimmäinen tuulipuisto nousee juuri Lappeenrantaan, lähelle yliopiston energiatutkimusta.

Tuulimuukon hallituksen jäsen, professori Olli Pyrhönen teekkareineen tultaneenkin näkemään usein Muukonkankaalla. Myös laitetoimittaja Alstom on kiinnostunut tutkimusyhteistyöstä yliopiston kanssa.

— Kaupunki on ollut tuulivoimalahankkeelle myötämielinen. Pohjavesialueella oleva teollisuusalue soveltuu tuulivoimakäyttöön, lähimmät asuintalot ovat puolentoista kilometrin päässä, Tuominen kertoo.

Ratkaisevan myötämielinen on ollut vakuutusyhtiö Tapiola, joka omistaa Tuulimuukosta 90 prosenttia.

Viikon hyviin uutisiin kuuluu myös energiamarkkinaviraston myöntämä tuotantotuki. Se takaa sähkön tavoitehinnan, kun tuotanto alkaa loppukesästä. Energian myynnin hoitaa jyväskyläläinen Energiakolmio.

Tuulisaimaan Tuulijellona-yhtiö Ruokolahdella on vastatuulessa mahdollisten tutkahäiriöiden takia.

— Tekninen ratkaisu asiaan löytyy ja ehdotus rahoitukseen, asiaan etsitään sopua, Juha Tuominen kertoo.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia