Uusia tuulia golfkentälle

Minna Väyrynen on Suomen toiseksi vanhimman golfseuran ensimmäinen naispuheenjohtaja.

Jarmo Hämäläinen

KUN Minna Väyrystä ensimmäisen kerran kysyttiin Viipurin Golfin uudeksi puheenjohtajaksi vastaus oli ei.

— Sanoin, ettei tosiaankaan kiinnosta. Taivuttelu kuitenkin jatkui ja pohdin sitten, että ehkä siihen voisi ryhtyäkin.

— Onhan tämä puheenjohtajuus minulle taas yksi uusi projekti. Ajattelin, että siihen voisi olla aikaakin, kun mökkiprojekti ja Olkiluodon projekti olivat ohi.

Viime vuoden lopulla Viipurin Golfin puheenjohtajan tehtävät jättänyt Reijo Paajanen saattoi vetäistä oikeasta narusta suostutellessaan itselleen seuraajaa.

— Eikö olisikin hienoa olla Suomen toiseksi vanhimman golfseuran ensimmäinen naispuheenjohtaja, Paajanen maanitteli ja sai lopulta myönteisen vastauksen.

Golfseuran johtoon saatiin seniori-ikäisten miesten seuraajaksi 40-vuotias nainen.

— Ehkä tässä haluttiin hakea vähän uusia tuulia. Minä en tosiaankaan ole ollut mikään seuran sisäpiiriläinen, Minna Väyrynen arvioi.

SE puheenjohtajuutta ennen valmistunut Minna Väyrysen mökkiprojekti ei mennyt aivan alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

— Tarkoitus oli tehdä Taipalsaaren Kattelussaareen aluksi mökki, mutta siitä tulikin lopulta talo ja sinne olen nyt muuttanut asumaan.

Olkiluoto-projekti taas liittyi työtehtäviin imatralaisen maalausliike E. Voutilainen Oy:n toimitusjohtajana.

— Meidän firmamme teki Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla betoni- ja teräsrakenteiden pinnoituksia. Pitää tunnustaa, että ei minusta siinä projektissa ainakaan mikään Ranskan ystävä tullut, Minna Väyrynen kertoo.

EKONOMIKSI Helsingissä 1990-luvulla opiskellut Minna Väyrynen palasi 2000-luvulla Etelä-Karjalaan ja Lappeenrantaan. Työpaikka löytyi kotikaupunki Imatralta yrityksestä, joka oli hänelle jo hyvin tuttu. Maalarimestari-isästä kun tuli E.Voutilainen Oy:n omistaja vuonna 1998.

— Olinhan minä siellä joskus kesätöissä, mutta tarkoitus oli suunnata työuralle ihan muualle. Olin Helsingissä kantaverkkoyhtiössä töissä, mutta palasin sitten Imatralle 2001.

Toimitusjohtajan tehtäviin Minna Väyrynen siirtyi 2007. Suurten kohteiden kuten rakennusten, teollisuuslaitosten ja siltojen maalauksia ja pinnoituksia tekevässä yrityksessä hän on tottunut vaikuttamaan hyvin miesvaltaisessa yhteisössä.

Perinteinen miesten laji golf on ollut viime vuosina tasa-arvoistumisen tiellä, mutta seuran ensimmäisellä naispuheenjohtajalla riittää vielä haasteita projektissaan.

— Vuosikokouksessa kysyttiin mikä on tasoitukseni golfissa. Silloin se oli 33 ja nyt uuden kortin mukaan 34. Kun kerroin lukeman, joku arveli että kyllä Minna varmaan on paljon parempi puheenjohtajana kuin golfin pelaajana.

ENSIMMÄISEN kerran Viipurin Golfin uusi puheenjohtaja ylitti uutiskynnyksen maaliskuun alussa, kun kaksi vuotta Viipurin Golf Oy:n toimitusjohtajana vaikuttanut Aki Mähönen vapautettiin tehtävistään.

Potkut saanut toimitusjohtaja piti erottamisen syinä näkemyseroja nimenomaan uuden puheenjohtajan kanssa.

— Näkemyserot olivat syy, mutta niitä oli ollut jo pitkään ja koko hallituksen kanssa, Minna Väyrynen korostaa.

Uusi toimitusjohtaja on haussa, mutta puheenjohtajan mukaan asiassa ei hosuta. Väliaikaisesti tehtäviä hoitava Matti Nenonen on valmistautunut jatkamaan kesän yli tehtävässään.

— Kauden avaus painaa nyt päälle. Kentän markkinointi ja lisäpelaajien saaminen on nyt se päällimmäinen asia.

— Golfyhtiön talous on kunnossa, mutta sen pitää myös pysyä kunnossa. Tässä vaiheessa meillä on vain odotuksia siitä, kuinka paljon vuokrapelioikeuksia pystymme myymään, eihän siitä mitään varmaa tietoa voi näin keväällä olla.

— Se on vähän niin kuin yrityselämässäkin. Ensin pitää rahat hankkia ja sitten vasta käydään tuhlaamaan, Minna Väyrynen muistuttaa.

KASVUA Etelä-Karjalan golfkenttien käyttäjämäärään kannattaa Minna Väyrysen mielestä hakea kasvua golfmatkailusta.

— Kolmannen kentän avautuminen Rauhaan ensi kesänä on varmasti myönteinen asia myös Viipurin Golfin kannalta. Kolmen kentän yhteisellä golfviisumilla yritetään saada yhä useampi golfmatkailija pysähtymään Etelä-Karjalaan.

— Yhteistyö on alkutekijöissään, mutta siitä on varmaan kaikille hyötyä, kunhan se lähtee kunnolla pyörimään. Ei tämä voi olla sellainen lose-lose -tilanne, vaan tavoitteena pitää olla win-win.

— Kun maakunnassa muutenkin satsataan matkailuun, kannattaa golfin olla siinä tiiviisti mukana.

VIIPURIN GOLFIN uusi puheenjohtaja ei halua jyrätä läpi mitään omaa erityistä ohjelmaansa.

— Meillä on seurassa valtavasti resursseja, on tietoa ja taitoa. Minun tehtäväni puheenjohtajana on yhdessä hallituksen kanssa vetää asioita yhteen niin, että niitä voimavaroja saadaan esiin ja käyttöön.

Uusi puheenjohtaja ei tunnustaudu himogolffariksi, pelikierroksia on toistaiseksi kertynyt rauhallisessa tahdissa.

— Suoritin green cardin aikanaan Imatran kentällä, ja Viipurin Golfin toimintaan tulin mukaan yrityksen kautta siinä vaiheessa, kun Tuosan kenttä valmistui.

— Työelämän kannalta golf on pysynyt minulle tärkeänä lajina. Ei kentällä neuvotteluja käydä, mutta hyviä kontakteja siellä voi saada.

— Golf on laji, jossa pelikaverin luonteestakin oppii kentällä paljon.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Minna Väyrynen johtaa Viipurin Golfin uuteen pelikauteen. Tuosan kentällä lunta on vielä reippaasti reilu kuukausi ennen normaalia pelikauden avausaikaa.

Minna Väyrynen on ensimmäinen nainen Viipurin Golfin ohjaimissa.

Minna Väyrynen

Viipurin Golf Oy:n ja Viipurin Golf ry:n puheenjohtaja.

40-vuotias ekonomi.

Toimitusjohtaja imatralaisessa E. Voutilainen Oy:ssä, joka on erikoistunut maalaukseen ja pinnoitukseen.

Kotoisin Imatralta, asuu Taipalsaarella Kattelussaaressa.

Tasoitus golfissa 34.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen