Vesi laskee, norppa selvinnee

Saimaan pinta laskee nopeasti, mutta ei todennäköisesti liikaa. Pesintään sopivia rantakinoksia on syntynyt.

Seija Hackman

Saimaannorppa näyttää selviävän Saimaan pinnan nopeahkosta laskusta.

-Mitään hälyttävää ei ole tapahtunut. Saimaa laskee edelleen suhteellisen nopeasti, mutta ennen maaliskuun 20:nnettä ei pitäisi tapahtua rantajäiden sortumista, kertoo Metsähallituksen norppatutkija Tero Sipilä.

Maaliskuun kolmannella viikolla norpanpoikaset alkavat olla 3-4-viikkoisia. Silloin ne pystyvät jo vaihtamaan paikkaa, vaikka pesä romahtaisikin.

Vuoden alussa tilanne näytti kriittiseltä. Saimaan pinnan povattiin laskevan jäätymishetkestä noin 30 senttiä siihen hetkeen, kun norpanpojat voivat lähteä maailmalle.

Näin suurta laskua norppien pesät eivät olisi kestäneet romahtamatta. Turvarajana pidetään enintään 20 sentin vedenlaskua jäätymisestä siihen kun norpat voivat jättää pesän.

Tammi-helmikuussa norpan pesintää alettiin turvata vähentämällä hieman Vuoksen juoksutusta sekä lisäjuoksutuksin Pielisestä ja Kallavedestä. Saimaan laskua hidastivat lisäksi suojakelit, jolloin maastostakin virtasi vettä järveen.

Hätäapu oli norpan kannalta välttämätöntä, sillä ennätyssateisen vuoden jälkeen talvi on hyvin poikkeuksellinen.

-Kun vesi on näin mahdottoman korkealla, silloin talvipudotuskin on nopeampi, Sipilä huomauttaa.

Saimaa on laaja, joten vedenpinnan laskunopeus vaihtelee alueittain. Keskeisillä norppa-alueilla vesi ei todennäköisesti laske niin nopeasti kuin eteläisimmällä Saimaalla.

Norpat synnyttävät näihin aikoihin, ja laki vaatii niille pesimärauhan. Siksi tutkijoillakaan ei ole tuoreita tietoja norppien elämästä.

Edellytyksiä onnistuneelle pesinnälle kuitenkin on, sillä rantakinoksia näyttää syntyneen. Suojakelin ja pakkasen vaihtelukin on vain eduksi.

-Se kovettaa ja sitkistää hankea ja pesäkinoksista tulee vain jämäkämpiä, Sipilä arvioi.

Hankikanto houkuttaa Saimaan jäille myös ihmisiä. Mahdollisilla norppa-alueilla liikkuvien on syytä pitää silmänsä auki ja kiertää kaukaa rantakinokset.

-Jokainen iso rantakinos on potentiaalinen pesäpaikka, Tero Sipilä toteaa.

Moottorikelkkojen lisäksi norppaa voivat häiritä hiihtäjätkin.

Ääni kantaa jäätä pitkin herkästi, eikä tarkkaa turvaetäisyyttä tunneta.

Kanadassa on tutkittu, että sikäläiset norpat pakenevat hiihtäjää jopa 200 metrin päästä.

Varminta onkin pesimäaikaan välttää kokonaan liikkumista norpparannoilla.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Eteläisellä Saimaalla vedenpinta laskee nopeammin kuin pohjoisilla vesillä. Lappeenrannan Myllysaaren avantouintipaikalla vedenpinnan laskua on helppo seurata. Sunnuntaina Sirpa Pesu sai jo kivuta portaita pitkin veteen ja vedestä pois.

Kirjoittaja:
Seija Hackman