Categories
Artikkelit

Haapajärveen 20—30 senttiä lisää syvyyttä

Seija Hackman LAPPEENRANTA. Haapajärven kunnostajat saattoivat aloittaa järven täyttämisen suhteellisen hyvillä mielin.Padon purkupaikalla ei työn alkaessa näkynyt epäileviä tuomaita, vaikka Haapajärven vesialueen osakaskunta maaliskuussa kirjelmöi ELY-keskukselle järven kuivatuksen jatkamisen puolesta.Tällä hetkellä näyttää siltä, että talven aikaiset toimet — lumen tamppaus ja jäälle pumpattu vesi — ovat tehonneet hyvin.Insinööritoimisto Geosaimaa kairasi Energiaverkkojen toimeksiannosta järven pohjaa maaliskuun toisella viikolla. 15 kairauksen perusteella sedimentti oli tuolloin jäätynyt 10—20 sentin paksuudelta. Lisäksi sitä painoi 20—70 sentin vahvuinen jää.Pylkkäsen mukaan kokemukset muun muassa Salo-Miehikkälän Hulkkianjärveltä kertovat, että jäätyminen kiinteyttää sedimenttiä hyvin.—Haapajärven vesisyvyys on oletettavasti kasvanut 20—30 senttiä, hän arvioi.Haukkavuoren syvänteessä evakossa olevat kalat ovat nekin talvehtineet hyvin. Syvänteen happitilannetta on seurattu, ja happea on riittänyt.Rahaa Haapajärven kuivatukseen on palanut budjetoitua enemmän. Työohjelmassa ei alunperin ollut talvitoimia eikä kasvillisuuden poistoa.Alkuperäinen 2,2 miljoonan budjetti huitelee nyt liki kolmessa miljoonassa.Järven kunnostuksen toinen vaihe on sekin jo alkamassa: 15 kilometriä Haapajärvestä yläjuoksuun on aloitettu joen perkaus lisäveden johtamista varten.

Seija Hackman

Kirjoittaja: