Haapajärveen tulee Paratiisisaari

Haapajärven kylätalolla puitiin torstaina kahta isoa kysymystä: pengermassoja ja järven pohjasta niitettyä kasvillisuutta.

LAPPEENRANTA

Piia Kaskinen

Haapajärveen kohoaa uusi saari. Muut maamassat läjitetään ranta-alueille ja pohjasta niitetty kasvillisuus kompostoidaan niiden sekaan.

Niin päätti eilen parikymmenpäinen joukko Haapajärven ja Puralan osakaskuntalaisia, kyläläisiä ja kuivatusprojektin edustajia Haapajärven kylätalolla.

Uusi keinosaari tulee kohoamaan Haapajärven pumppaamon kohdalle. Sen halkaisijaksi tulee noin 45 metriä, ja se tulee pilkistämään pari metriä vedenpinnan yläpuolelle.

— Onhan tämä merkillistä. Natura-järveen tulee keinosaari, totesi hankkeen valvoja, rakennuttajainsinööri Matti Pylkkänen Lappeenrannan Energiaverkoilta.

Paikalla olleet halusivat nimetä paikan Paratiisisaareksi. Mökkiä näin pienelle saarelle tosin ei saa rakentaa.

Nykyisen suunnitelman mukaan saari jätetään louhepintaiseksi. Kivikkoinen pinta hillitsee kasvillisuutta. Kyläläiset ja osakaskuntien edustajat eivät louhikolle lämmenneet, sillä se houkuttaisi paratiisisaarelle myös naurulokit. Pinnan kattamiseksi päätettiin hakea muutoslupaa ELY-keskukselta.

Muut maamassat läjitetään ja tasataan ranta-alueille eri puolille järveä.

Pohjasta niitetty kasvillisuus askarrutti hankeväkeä eniten ennen tilaisuuden alkua. Osa pysynee pohjassa, mutta osa nousee jäiden sulettua ylös ja kulkeutuu tuulen mukana jonnekinpäin järveä. Kasvillisuutta on niitetty kaikkiaan noin 73 hehtaarin alalta.

— Kukaan ei tiedä, miten heinämassa käyttäytyy, tosin urakoitsija pystyy liikuttamaan sitä veneiden avulla jossain määrin, Pylkkänen sanoi.

Paikalla olijoilla ei ollut halua kasvimassan polttamiseen. Se päätettiin kompostoida maamassojen väliin.

— Kasvillisuutta aletaan kerätä heti jäiden lähdettyä. Siinä on noin viikon homma.

Myös pohjasedimentin kuivuminen keskustelutti paikalla olijoita. Painumistutkimusten tulokset ovat lupaavia, mutta paikalla olleet olisivat halunneet varmistaa asian ja antaa järven kuivua vielä toisenkin kesän.

Kukaan ei tiedä, miten heinämassa käyttäytyy.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen