Kannas-keskus ei herännyt kuolleista

Valtuustossa haikailtiin vielä sotahistoriakeskuksen perään. Kannas-keskuksen paluun puolesta äänesti 14 valtuutettua.

Neljätoista lähinnä kokoomuksen ja keskustan valtuutettua olisi halunnut vielä palata Kannas-keskuksen valmisteluun. Lappeenrannan valtuuston selkeä enemmistö tyytyi kaupunginhallituksen kuukausi sitten tekemään päätökseen, että hanke lopetetaan.

Kannas-keskuksesta käytiin maanantaina asialistaltaan kevyen kaupunginvaltuuston pisimmät puheet. Etenkin Helena Puolakka (kok.) ja Markus Iitiä (kok.) puolustivat keskusta voimakkaasti.

Iitiä kuvasi Lappeenrantaa paikaksi, jossa puhutaan vain leikkaamisesta ja supistamisesta: tärkeämpää olisi puhua siitä, mistä kaupunkiin saadaan lisää rahaa.

Iitiän mielestä Kannas-keskus olisi ollut tärkeä lisä matkailutarjontaan.

– Halutaanko, että me olemme vain kaupan varassa?

Puolakan mielestä kaupungin huono sitoutuminen hankkeeseen on ollut syynä keskuksen rahankeräyksen huonoon vetoon: siitä on syntynyt hankkeelle uskottavuusvaje.

Keskustan Tapio Arola esitteli pitkät listat itärajan sotanähtävyyksiä. Hän oli sitä mieltä, ettei tässä taloustilanteessa niitä ole syytä rakentaa lisää. Kun ajat ovat paremmat asiaan voidaan palata.

Myön Antti Arponen sanoi, että Lappeenrannasta puuttuu matkailukohde, jota tullaan katsomaan kauempaakin.

Valtuusto äänesti myös Lappeenrannan seudun turvallisuussuunnitelman palauttamisesta takaisin valmisteluun. Tätä ehdotti Ilpo Heltimoinen (ps.) Jani Mäkelän (ps.) kannattamana. Heltimoinen kritisoi muun muassa sitä, ettei valmistelussa ollut mukana tullin ja rajan edustusta. Mäkelä kaipasi raporttiin viisumivapauden sekä kunnia- ja etnisen väkivallan käsittelyä.

Kaksi viikkoa sitten Mäkelä oli itse päättämässä suunnitelman hyväksymisestä kaupunginhallituksessa. Vielä tuolloin hänellä ei pöytäkirjan mukaan ollut siihen huomauttamista.

Valtuusto hyväksyi suunnitelman luvuin 42-16, yksi tyhjä.

Kannas-keskus

Lappeenrannan Linnoitukseen suunniteltu talvi- ja jatkosodan taisteluita esittelevä keskus.

Kaupunki on käyttänyt keskuksen valmisteluun usean vuoden aikana vajaan miljoonan.

Rahoituksesta kaksi miljoonaa piti hoitaa kansalaiskeräyksellä. Kasaan saatiin murto-osa.

Kaupunginhallitus päätti maaliskuussa keskeyttää hankkeen valmistelun.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari