Koulun tilalle kuplahalli ja päiväkoti

Alakylä – Myös Lappeenrannan asuntopalvelu haluaa rakentaa Alakylän koulun tontille. Kaupunki selvittää tilannetta nopealla aikataululla.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Alakylän koulun tontille riittää tulijoita. Kaupunki selvittää lähipäivinä, mahtuuko alueelle uusi päiväkoti nykyisen viereen, PEPOn kuplahalli urheilukentän päälle ja erityisryhmien vuokra-asuntoja ilmeisesti Lepolankadun ja kuplahallin väliin.

Pallon päiväkodin korvaava viipalepäiväkoti valmistuisi nopeimmillaan jo syyskuussa. PEPOkin ryhtyisi pystyttämään halliaan heti, kun omarahoitusosuus paikkapäätöksen jälkeen olisi varmistunut.

Tilakeskuksen päällikön Ilpo Koposen mukaan hankkeita voisi toteuttaa nopealla aikataululla poikkeamislupamenettelyllä.

-Kaavamuutos tulisi sitten aikanaan.

Toimintojen sijoittelua selvittävä suunnittelupäällikkö Pekka Oksman kertoo, että tontin rakennusoikeus riittää kaikille hakijoille.

-Kyseessä on YO-tontti eli opetustoimea palvelevien toimintojen korttelialue. Päiväkoti vastaa kaavamerkintää, mutta kuplahalli ja asuminen vaativat kaavamuutoksen.

Rakennusvalvonta arvioi, voiko edetä poikkeuslupamenettelyllä. Asia tulisi tekniseen lautakuntaan, kun on aika päättää tontinvarauksista.

Tekninen johtaja Jussi Salo korostaa päiväkodin olevan akuutein ratkaistava asia.

-Järjestys on kuitenkin se, että ensin on katsottava kaupungin omat tarpeet.

Kaupunki ei ole selvittänyt alueelle vaihtoehtoista käyttöä, vaikka paikka on harvoja ellei ainut keskustan vapaa alue.

Salon mukaan on myös selvitettävä alueen asukkaiden mahdollisia tarpeita.

-Kun saa jonkun hahmotelman, niin voi ottaa paremmin kantaa, Salo toteaa.

Päätöksiä saatetaan tehdä nopeasti, vaikka asia on edennyt piilossa ja epävirallisesti tähän asti. Salo ja Koponen sanovat, ettei heistä kumpikaan ole neuvotellut PEPOn kanssa.

Liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo, että PEPOn kanssa on selvitetty myös Sammonlahden koulun ja liikuntahallin välistä paikkaa sekä Harapaisen kentän tienoota.

Alakylä on kuitenkin PEPOlle ykköstoive. PEPO tarvitsee hallille päiväkäyttäjiä, ja keskustan koulut saattaisivat tarvita hiekkatekonurmikenttää.

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willbergin mukaan Alakylässä on keskustan alueen ainoa tontti, jonne päiväkodin voi rakentaa ilman kaavamuutosta.

Lappeenrannan Asuntopalvelun toimitusjohtaja Seppo Ylitalo kertoo, että erityisryhmille tarkoitetut 20 vuokra-asuntoa tulisivat ilmeisesti nuorille aikuisille, jotka totuttelisivat itsenäiseen asumiseen.

-Eksoten mielenterveys- ja päihdepalveluilla on Ratakadulla työ- ja oppimisyksikkö. Sijainnista saisi synergiaa.

PEPOn johtokunnan jäsenelle Pekka Valkeapäälle erityisasunnot tulivat yllätyksenä.

-En tiedä, miten nämä kaikki siihen mahtuvat. PEPO on nyt kaupungin armoilla ja odottaa, saammeko toivomamme paikan, Valkeapää sanoo.

Parakeille lähtö

2,6 hehtaarin alueella on jo koulun lisäksi päiväkoti.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että päiväkodin viereen tehdään toinen kuuden ryhmän viipalepäiväkoti. Se voisi valmistua jo syksyksi.

Jalkapallosseura PEPO haluaisi rakentaa nykyisen urheilukentän paikalle noin 74 metriä pitkän, 44 metriä leveän ja 13 metriä korkean kuplahallin. Sisälle tulisi hiekkatekonurmikenttä.

Lappeenrannan Asuntopalvelu haluaa rakentaa Eksoten käyttöön 20 erityisasuntoa.

Alueelle on järjestettävä myös riittävästi pysäköintipaikkoja.

Alue on kaavassa opetustoimea palvelevien toimintojen korttelialue.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju