Lisää kalastusrajoituksia Ala-Kuolimolle

Savitaipale. Osakaskunta esittää kalastuskieltoa Säkniemen ja Oriluodon välille. Muualta verkkorajoitukset halutaan pois.

Anne Kokkonen

Kaikenlainen kalastus on loppumassa Kuolimolla Isoselän rauhoituspiirin eteläpuolella. Peltoinlahden ja Marttilan osakaskunnista muodostettu Ala-Kuolimon osakaskunta esittää täydellistä kalastuskieltoa vajaan 150 hehtaarin suuruiselle vesialueelle.

Rauhoitustoimien tarkoituksena on suojella äärimmäisen uhanalaisen saimaannieriän viimeistä luonnonvaraista kantaa.

Osakaskunta voi kieltää verkkokalastuksen omalla alueellaan. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee päätöksen siitä, loppuvatko myös onginta, viehekalastus ja pilkkiminen viiden vuoden määräajaksi Pienen Säkniemen, Selkäsaaren, Ukonniemen pohjoiskärjen, Oriluodon, Liittoluodon, Säkniemen ja Pienen Säkniemen rajaamalla alueella.

Ala-Kuolimon osakaskunta teki ratkaisunsa yksimielisesti. Kalastusrajoitukset koskevat nyt noin kolmannesta osakaskunnan alueesta.

-Tämä oli raju päätös, mutta aika näyttää, miten se vaikuttaa käytännössä. Pahoin pelkään, että on suurempi homma saada Kuolimon vesi entiselleen kuin rajoittaa kalastusta, osakaskunnan puheenjohtaja Pentti Eteläpää arvioi.

Kalastuskieltojen vastapainoksi Kuolimon kalastusalueelle esitetään verkkokalastuksen vapauttamista rauhoitusalueiden ulkopuolella. Tällä hetkellä 19-54-millisten verkkojen käyttö on kielletty Kuolimonsalmen ja Kinkosalmen eteläpuolella lukuunottamatta Kaijanlahtea ja Luotolahdensalmen yläpuolisia vesiä.

Jotta nieriähavainnoissa ei tarvitsisi luottaa huhupuheisiin, kalastajille halutaan ilmoitusvelvollisuus. Esityksen mukaan kaikista saaliiksi saaduista nieriöistä tulee tehdä ilmoitus osakaskunnalle.

Vaikka kaikki kalastus on kiellettyä rauhoituspiirissä, esitetään pokkeuslupien myöntämistä talvinuottaukseen. Pyyntilupia voitaisiin tarvittaessa myöntää myös nieriätutkijoille.

Kuolimon kalastusalueen vuosikokous pidetään keskiviikkona. Alakuolimolaisten esityksistä voidaan tällöin keskustella, mutta päätöksiä kokous ei voi tehdä.

Verkkojen silmäkoon rajoitukset määrättiin aikoinaan jatkumaan vuoden 2014 loppuun asti. Asiaan pitää siis palata ensi vuoden aikana, mutta jos verkkokalastussääntöjä halutaan väljentää aiemmin, kalastusalueen hallitus voi kutsua ylimääräisen kokouksen päättämään asiasta.

Kuolimonnieriä

Saimaannieriän viimeinen luonnonvarainen kanta.

Viihtyy syvissä vesissä, optimilämpötila 10-12 astetta.

Sukukypsä 5-6-vuotiaana, voi elää kymmenvuotiaaksi.

Lisääntyy kivikko- tai sorapohjaisissa rantavesissä.

Ravinto koostuu eläinplanktonista, pintahyönteisistä, pohjaeläimistä ja pienistä kaloista.

Sallittu alamitta 70 senttiä.

Lähde: Kalapedia.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen