Categories
Artikkelit

Rattijuoppojen Etelä-Karjala

Etelä-Karjalassa tehtiin rattijuopumusrikoksia eniten koko maassa. Rikollisuus oli muutenkin maan kärkeä heti Uudenmaan jälkeen.

Anne Kotiharju

Rajan läheisyys ja runsas alkoholin käyttö nostavat Etelä-Karjalan maan ykköseksi rattijuopumusrikoksissa.

Lisäksi poliisin, tullin ja rajan tietoon tulleiden kaikkien rikosten määrä suhteutettuna asukaslukuun on maan korkein heti Uudenmaan jälkeen.

Tilastokeskuksen julkaisema vuositilasto ei mairittele Etelä-Karjalaa.

Etelä-Karjalassa paljastui viime vuonna 50 rattijuopumusrikosta 10 000 asukasta kohti. Koko maan keskiarvo on 35. Vähiten rattijuopumuksia tuli tietoon Pohjanmaalla, 22.

Viime vuonna Etelä-Karjalassa kärähti 323 rattijuoppoa ja 336 törkeää rattijuoppoa.

Tietoon tulleen rikollisuuden määrä on niin Etelä-Karjalassa kuin koko maassakin jonkin verran vähentynyt.

Etelä-Karjalassa asukaslukuun suhteutettuna rikoksia tuli tietoon melkein kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi Pohjanmaalla. Uusimaa ja Etelä-Karjala olivat rikosluvuissa omalla, muita selvästi korkeammalla tasollaan.

Etelä-Karjalassa tilastoitiin viime vuonna 934 rikosta 10 000 asukasta kohti, kun koko maan keskiarvo on 788 rikosta. Uudellamaalla luku oli 962.

Etelä-Karjalan poliisipäällikön Jyrki Wasastjernan mukaan rikosmäärät selittyvät ainakin osin rajan läheisyydellä sekä liikenteellä.

-Itäliikenteen määrä ja volyymi selittää lukuja osaltaan. Sijainti itärajan pinnassa vilkkaiden rajanylityspaikkojen tuntumassa näkyy, selvittää Wasastjerna.

Raja saattaa vaikuttaa rattijuopumustenkin määrään.

-Rattijuopumuslukujen rinnalla kannattaisi tarkastella alkoholin kulutusta. Täällä juodaan paljon viinaa, etenkin Imatralla. Rajan lähellä saatavuus on helppoa.

Rikosylikomisario Kari Hyyryläinenkin korostaa rajan vaikutusta.

-Viranomaiskontrolli tulee vastaan ja kiinnijäämisriski suurenee. Ja onhan aika selvää, että täällä rajan vieressä ulkomaalaiset syyllistyvät enemmän rikoksiin kuin sisämaassa.

Lisäksi vilkas Kuutostie automaattivalvontoineen kasvattaa lukuja.

Alkoholi saattaa olla osasyy myös Etelä-Karjalan keskimääräistä korkeampaan törkeiden pahoinpitelyjen määrään. Kun niitä tehtiin koko maassa 100 000 asukasta kohti keskimäärin 35, luku oli Etelä-Karjalassa 40.

Sen sijaan muun muassa raiskauksia, murtoja ja petoksia tehtiin Etelä-Karjalassa vähemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Koko maassa 425 000 rikosta

Poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoon tuli vuonna 2012 kaikkiaan 425?000 rikosta. Rikosten määrä on vähentynyt 7 % edellisvuodesta.

Rikosten määrä väheni kaikissa maakunnissa.

Lisäksi vuonna 2012 rekisteröitiin 435?000 liikenneturvallisuuden vaarantamista ja liikennerikkomusta, mikä on 14 % edellistä vuotta vähemmän.

Valtaosa kaikista rikoksista on poliisin kirjaamia.

Lähde: Tilastokeskus

Etelä-Karjalassa 9 803 rikosta

Omaisuusrikokset 2 796

Näpistykset 1 052

Vahingonteot 345

Lievä petos 259

Väärennys 258

Henkeen ja terveyteen kohdentuneet 604

Pahoinpitely 320

Törkeä pahoinpitely 59

Lievä pahoinpitely 164

Eräät liikennerikokset 1?292

Rattijuopumus 323

Törkeä rattijuopumus 336

Lähde: Tilastokeskus

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju