Categories
Artikkelit

Takana iloinen kausi

Riikka Sarasoja-Lilja pitää päättyvää talvea uransa parhaana. MM-kisojen viestipettymyskin on pyyhitty jo mielestä.

Kalle Sipiläinen

KONTIOLAHTI. Jalat sotkeutuvat kisapaikalla kuraan, mutta ladunvarressa lumi häikäisee silmiä. Riikka Sarasoja-Lilja myöntää, ettei olo ole enää kaikkein tuorein tässä vaiheessa kevättä.

Mutta ei se ole sitä kilpasiskoillakaan.

— Onneksi on tällaiset mukavat kelit. Vesisateessa voisi joutua hakemaan motivaatiota vielä enemmän. Kyllähän nämä ovat aina ihan mukavia kansallisen tason mittareita, Sarasoja-Lilja sanoo.

Takana on kauden toisten SM-hiihtojen avausmatka parisprintti Kontiolahdella.

Sarasoja-Lilja parinaan Satu Sikanen toi Lappeen Riennon maaliin neljäntenä, mutta kärkikolmikko erottui kilpailun edessä omaksi joukokseen.

Sarasoja-Liljan kauteen mahtuu paljon ilonaiheita.

— Tasollisesti tämä oli varmasti yksi parhaista kausistani ellei paras. Kilpailin aika säästeliäästi. Hyviä kisoja, varsinkin vapaan sprinttejä, jäi pois. Mentiin MM-kisojen ehdoilla. Sinne laitettiin kaikki peliin ja helmikuussa olinkin hyvässä kunnossa.

Val di Fiemmen parisprintissä Sarasoja-Lilja otti Suomen ainoan mitalin Krista Lähteenmäen kanssa.

Yhtä lailla kisoista muistetaan savitaipalelaisen täydellinen katkeaminen viestijoukkueen ankkurina.

— Vähän mysteeri on, miksi tuli niin paha taipuminen, mutta kun ihmiselimistön kanssa tehdään työtä, niin se tekee välillä tepposia, Sarasoja-Lilja miettii nyt.

— Mutta on ihan turha ruveta urheilijaksi, jos jää yksittäisiä kisoja suremaan. Niitä tulee joka talvi. Valitettavasti vain se susihiihto tuli nyt viestiin.

Sarasoja-Lilja sanoo, ettei seurannut viestifiaskon jälkeen käytyä keskustelua. Hänen saamiensa tekstiviestien määrä pronssin ja epäonnistumisen jälkeen oli kuitenkin lähes sama.

— Se kyllä kuvastaa, että ihmiset ovat tosi kannustavia ja jaksoivat tukea pettymyksen hetkelläkin.

— Monesti menee niin, että menestyessä taputetaan selkään, mutta huonosti mennessä urheilija on aika yksin.

Negatiivista palautetta hän ei ole saanut. Ainakaan kukaan ei ole uskaltanut tulla päin pläsiä sitä sanomaan.

— Varmasti puskissa puhutaan. Hiihto on sellainen laji, jota aina spekuleerataan. Kansan miehet ja naiset tietävät paremmin kuin moni muu.

SM-hiihdot jatkuvat tänään viesteillä. Lappeen Riento on totuttu näkemään naisten kisoissa kärkikahinoissa, mutta vuosi sitten Imatralla seura jäi kuudenneksi.

Rientoa ei odoteta mitalistien joukkoon tälläkään kertaa.

— Katsotaan, siellä on taas kovia joukkueita viivalla. Mitali voi olla vaikea saavuttaa. Se vaatii muilta heikkoa päivää ja meiltä ihan superpäivää, Sarasoja-Lilja sanoo.

Sarasoja-Lilja kilpailee Satu Sikasen ja Anni Toiviaisen kanssa. Outi Gröndahl jäi joukkueesta sivuun sairastumisen takia.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen