Categories
Artikkelit

Torilla tavataan huippubändejä

Lappeenrannan Yöt tähtää perinteeksi. Kauppatorin tapahtuma on otettu hyvin vastaan toistaiseksi.

Petteri Värtö

Lappeenrannan kauppatorilla kaikuu kovan luokan Suomirock heinäkuussa. Eastwayn järjestämän kaksipäiväisen Lappeenrannan Yöt -tapahtuman esiintyjänimiksi ovat varmistuneet Apulanta, Cheek, Jonne Aaron, Klamydia, Neljä ruusua ja PMMP. Kauppatorille ohjelmatoimiston veti tuttu ympäristö.

— Väki tykkää liikkua veden äärellä Lappeenrannassa, mutta sieltä ei löydy yhtenäistä aluetta, jonka infrastruktuuri olisi riittävän tukevaa. Lahdessa kaupunkifestivaalia on tehty toriympäristössä menestyksellä kymmenen vuotta, joten siksi päädyimme siihen, operatiivinen johtaja Vesa Ristimäki kertoo.

Ristimäen mukaan esimerkiksi Lappeenrannan satamatori ei välttämättä kantaisi festivaalille rakentuvaa raskasta lavarakennetta, ja ongelmia haluttiin välttää.

Festivaalialue rakentuu kauppatorille tutulla tavalla. Esiintymislava tulee torin nykyisen pienen lavan viereen, ja esiintymissuunta on vetykioskeille päin.

Torille nousee kevyt telttarakennelma festivaalia varten. Lavan edusta on avointa tilaa, muu alue on katettu sateen varalta ja tarpeiden tyydytystä varten.

— Rakennelmat eivät ole erityisen massiivisia. Miellyttävää ja toimivaa kokonaisuutta tehdään. Teltan sisään tulevat bajamajat ja ravintolat, Ristimäki sanoo.

Perjantaina käynnistyvän tapahtuman pystytys alkaa keskiviikkoiltana ja purkaminen päättyy maanantaina. Siinä välissä teltat ovat sunnuntaitorin käytössä.

Eastway järjestää Lahden ja Lappeenrannan ohella samantyylisen kaupunkifestivaalin myös Turussa. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

— Tapahtuma on mini isoihin rockfestivaaleihin verrattuna. Lappeenranta valikoitui yhdeksi paikaksi, koska on mielestämme riittävän kokoinen talousalue.

Tapahtuman esiintyjäkaarti on nimekäs ja suosittu. Joensuun Ilosaarirock ja Kouvolan Pioneerirock järjestetään samana viikonloppuna. Kilpailu ei pelota.

— Tällaisen festivaalin yleisöstä 90 prosenttia on lähialueelta. Lappeenrannasta menee Ilosaarirockiin vain joitakin kymmeniä ihmisiä, mikä ei vaikuta kokonaisajatteluun millään tavalla. Tätä tehdään lappeenrantalaisille ja Lappeenrannan talousalueella tapahtuma-ajankohtana oleville, Ristimäki kertoo.

Kauppatorilta ei ole kokemuksia rockmusiikin soittamisesta. Ydinkeskustan äänekkäänä tapahtumana se on toistaiseksi otettu vastaan innostuneesti.

Etelä-Saimaa on kertonut tapahtumasta aiemmin kahdesti, mutta ensimmäiset kielteiset yleisönosastokirjoitukset ilmestyivät vasta tällä viikolla. Tapahtuman nettiuutinen keräsi joitakin kommentteja perjantaina. Niiden äänensävyssä painottui myönteisyys. Samanlaista palautetta ovat saaneet kaupungin edustajat.

Lappeenrannan Yöt

Perjantai 12.7.

Bändit Apulanta, Klamydia ja Neljä Ruusua.

Ennakkoliput alkaen 29 euroa, portilta alkaen 35 euroa.

Lauantai 13.7.

Bändit Cheek, Jonne Aaron ja PMMP.

Ennakkoliput alkaen 33 euroa, portilta alkaen 39 euroa.

Tapahtuma-aikataulu molempina iltoina kello 18—02 ja ikäraja K-18.

Lipunmyynti alkaa 15. huhtikuuta Lippupalvelussa ja Menolipussa.

Lisätietoja nettiosoitteessa www.lappeenrannanyot.com.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö